Σάββατο, 13 Απρ.
26oC Αθήνα

Χαβάη: Στους 66 οι αγνοούμενοι ένα μήνα μετά τη φονική φωτιά στο Μάουι

Χαβάη: Στους 66 οι αγνοούμενοι ένα μήνα μετά τη φονική φωτιά στο Μάουι
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Περισσότερους από 60 αγνοούμενους συνεχίζουν να αναζητούν οι Αρχές στη Χαβάη, ακόμη και 1 μήνα μετά τη φονική φωτιά που συγκλόνισε το Μάουι, δήλωσε χθες Παρασκευή (8.9.2023) ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζος Γκριν.

Ο επίσημος απολογισμός της φωτιάς που έκανε στάχτη την ιστορική πόλη Λαχάινα του Μάουι κάνει λόγο για 115 νεκρούς. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει αμετάβλητος εδώ και περίπου 2 εβδομάδες, ωστόσο σημειώνεται ότι μόλις 60 θύματα έχουν ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του νησιού της Χαβάης.

Στους επιζήσαντες δεν έχει επιτραπεί να επιστρέψουν στα ερείπια ισοπεδωμένων σπιτιών και επιχειρήσεων, αν και ορισμένοι το έκαναν αψηφώντας τις οδηγίες των Αρχών.

«Η τέφρα, μας έχουν πει, είναι αρκετά τοξική. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε ο κυβερνήτης Τζος Γκριν, ο οποίος προανήγγειλε πως θα επιτραπεί σύντομα σε κατοίκους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να μεταβούν στην πυρόπληκτη περιοχή σε προγραμματισμένες επιτηρούμενες επισκέψεις.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των ερειπίων αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες και το κόστος της υπολογίζεται σε σχεδόν ένα δισ. δολάρια, συμπλήρωσε.

Οι Αρχές της Χαβάης ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τα νοικιάσουν σε πυρόπληκτους που έμειναν άστεγοι, ενώ βρίσκονται σε επαφές με ξενοδοχεία για να στεγάσουν εκτοπισμένους.

Περισσότεροι από 6.000 πυρόπληκτοι διαμένουν προσωρινά σε ξενοδοχεία, σύμφωνα με τον Γκριν.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) έχει αποδεσμεύσει κονδύλια προκειμένου οι Αρχές της Χαβάης να χορηγήσουν στεγαστικά επιδόματα σε πυρόπληκτους για διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών, ανέφερε ο κυβερνήτης.

«Οι κάτοικοι του Μάουι πρέπει να έχουν όσο χρόνο χρειάζονται για να ανακάμψουν και θα αρχίσουν την ανοικοδόμηση μόνον όταν είναι έτοιμοι», τόνισε ο Τζος Γκριν. «Θέλω να υπογραμμίσω για ακόμη μια φορά: Η γη της Λαχάινα είναι δεσμευμένη για τους κατοίκους της μόλις επιστρέψουν και ξαναχτίσουν», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις