Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Χειρουργούς τραυμάτων πολέμου αποστέλλει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γάζα

Χειρουργούς τραυμάτων πολέμου αποστέλλει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Γάζα

Δύο ομάδες χειρουργών πολεμικών τραυμάτων στέλνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στις συγκρούσεις του τελευταίου διμήνου με τον ισραηλινό στρατό, 115 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.350 τραυματίστηκαν.

Χειρουργοί του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, εξειδικευμένοι στην περίθαλψη τραυματιών πολέμου, καταφτάνουν στη Γάζα. Θα συστήσουν μία χειρουργική μονάδα στο κεντρικό νοσοκομείο του θύλακα για να αντιμετωπίσουν τα βαριά τραύματα που υπέστησαν Παλαιστίνιοι από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Μετά την έναρξη των τελευταίων διαδηλώσεων στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ στις 30 Μαρτίου, ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν 115 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν περισσότερους από 1.350. Αυτό δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαρντίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, έδρα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

“Περισσότεροι από 360 διαδηλωτές υπέστησαν τραύματα από πυρομαχικά” είπε ο Μαρντίνι, που είναι διευθυντής του τομέα Μέσης Ανατολής του ICRC.

 

 

Αυτήν την εβδομάδα σημειώθηκαν, επίσης, οι πλέον σφοδρές συγκρούσεις, μεταξύ των Παλαιστίνιων μαχητών και του Ισραήλ από τον πόλεμο της Γάζας του 2014.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις και συγκρούσεις που έλαβαν χώρα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας από το τέλος του Μαρτίου προκάλεσαν “πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή”, τόνισε ο Μαρντίνι.

Η ICRC θα δημιουργήσει μια χειρουργική μονάδα 50 κλινών στο νοσοκομείο al-Shifa, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας. Υπολογίζεται ότι 1.350 άτομα με σύνθετες περιπτώσεις, θα χρειαστούν τρεις έως πέντε επεμβάσεις το καθένα, συνολικά 4.000 χειρουργεία, τα μισά από τα οποία θα γίνουν από τις ομάδες του ICRC. “Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες σίγουρα η πρώτη προτεραιότητα ήταν να σώσουμε τις ζωές. Οι μετεγχειρητικές ανάγκες σήμερα, όμως, είναι τεράστιες στη Γάζα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω του Skype ο Δρ. Gabriel Salazar Arbelaez, συντονιστής του ICRC στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη. Παρόλα αυτά, εκφράζεται ανησυχία ότι πολλοί εκ των τραυματιών θα καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία, θύματα μίας τραγωδίας χωρίς τέλος.

Με πληροφορίες από το Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις