Κόσμος

Χιλή: Αύξηση έως 50% της κατώτατης σύνταξης!

Την απόφαση να αυξήσει κατά 50% την κατώτατη σύνταξη πήρε η κυβέρνηση στη Χιλή. Στόχος, φυσικά, να κατευναστούν οι διαδηλωτές και να σταματήσουν οι ογκώδεις διαδηλώσεις που έχουν φέρει την κυβέρνηση Πινιέρα σε πολύ δύσκολη θέση και έχουν στοιχίζει τη ζωή σε 23 ανθρώπους.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Βουλή στη Χιλή ενέκρινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση έως και 50% της κατώτατης σύνταξης.

Οι πιο χαμηλές συντάξεις των ατόμων που είναι άνω των 80 ετών θα φτάσουν τον Δεκέμβριο τα 207 δολάρια από τα 130 που είναι τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της χιλιανής Γερουσίας. Η αύξηση θα περιοριστεί στο 30% για τους συνταξιούχους ηλικίας 75 με 79 ετών και σε 25% για τους κάτω των 75 ετών. Η αύξηση θα φτάσει στο 50% από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Click4more: Χιλή: Νέα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τις μαζικές διαδηλώσεις

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της Χιλής ελπίζει να απαντήσει σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας, καθώς οι συντάξεις στη χώρα είναι πολύ μικρές και χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, που φτάνει τα 400 δολάρια τον μήνα.

Εξάλλου το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση 50% για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς για τα άτομα άνω των 65 ετών και την παροχή βοηθήματος για την αγορά φαρμάκων.

Ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την Τρίτη την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε 1,3 εκατ. οικογένειες, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο συνολικής αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την επίλυση της κοινωνικής κρίσης και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Το κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου με διαδηλώσεις των φοιτητών κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. Έκτοτε έχει πάρει ευρείες διαστάσεις και έχει καταλήξει να είναι το πιο σοβαρό στη χώρα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1990.

Οι Χιλιανοί διαμαρτύρονται για τις ανισότητες στη χώρα και την απουσία κρατικών δαπανών για την παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις.

Σε 46 ημέρες συνολικά 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στη Βρετανία: Έρευνα για εκρηκτικά σε βάση της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιείται και από αμερικανικές δυνάμεις
Ειδικό κλιμάκιο εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του στρατού βρίσκεται στο σημείο, στο Γουέλφορντ, πραγματοποιώντας ελέγχους σε οχήματων
(REUTERS
Ο Νετανιάχου διαψεύδει δημοσίευμα ότι η Αίγυπτος τον είχε προειδοποιήσει για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
«Ψευδής κατηγορία που είχε διαψευστεί αλλά τώρα ανακυκλώνεται για να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη του Ισραήλ», τονίζεται από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
«Πυρά» Λαβρόφ από ΟΗΕ: «Η Ευρώπη κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ, στην οποία δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά την Ουκρανία
Σεργκέι Λαβρόφ
8
Η «κρυφή» εγγονή του Πούτιν με το επώνυμο Ζελένσκι: Η 8χρονη Έλσα φέρει το επίθετο της μητέρας της και όχι του πατέρα της
Το κορίτσι, γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και φέρεται να είναι παιδί της μικρότερης κόρης του Πούτιν, Κατερίνας Τιχόνοβα και του Ρώσου χορευτή μπαλέτου και σκηνοθέτη Ιγκόρ Ζελένσκι
Βλαντίμιρ Πούτιν