Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Χιλή: Νομοσχέδιο νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

Χιλή: Νομοσχέδιο νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου

Το κοινοβούλιο της Χιλής νομιμοποίησε σήμερα τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, επικυρώνοντας ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το 2017 και για το οποίο έδινε μάχη για πολλά χρόνια η ομοφυλοφιλική κοινότητα της χώρας.

Μετά την επικύρωση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, όπου η ψηφοφορία είχε αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, η Βουλή το ενέκρινε αμέσως, με ψήφους 82 υπέρ, 20 κατά και δύο αποχές.

Ο νόμος, που θα πρέπει τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Δυσκολεύομαι να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Ήταν ένας αγώνας δρόμου πολλών χιλιομέτρων», είπε η Ισαμπέλ Αμόρ, η διευθύντρια του «Ιδρύματος Ισότητας», που ήταν παρούσα κατά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Με την έγκριση του γάμου για όλους, η Χιλή έκανε ένα ιστορικό και αποφασιστικό βήμα για την προώθηση και την εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ζευγαριών ιδίου φύλου και των οικογενειών τους, τα οποία παραβιάζονταν, αδιακρίτως, από την ίδρυση της χώρας μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Ενσωμάτωσης και Απελευθέρωσης Ομοφυλοφίλων (Movilh), που εδώ και πολλά χρόνια έδινε αγώνα για να νομιμοποιηθούν οι γάμοι αυτοί.

Λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία-εξπρές στη Βουλή, η Γερουσία είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο με 21 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά και τρεις αποχές.

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί το 2017 με πρωτοβουλία της πρώην προέδρου της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, η θητεία της οποίας ολοκληρώθηκε το 2018.

Στη Λατινική Αμερική οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμοι στην Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και σε 14 από τις 32 Πολιτείες του Μεξικού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις