Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού στη Λατινική Αμερική – Δραματική η κατάσταση στο Μεξικό

Χιλιάδες νέα κρούσματα κορονοϊού στη Λατινική Αμερική – Δραματική η κατάσταση στο Μεξικό
Φωτογραφία Reuters

Ο κορονοϊός συνεχίζει να σαρώνει τη Λατινική Αμερική, όπου καταγράφηκαν χιλιάδες κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 568 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 21.563 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 243.733 νεκρούς επί συνόλου 2.994.226 μολύνσεων.

Ο απολογισμός αυτός – ο 4ος βαρύτερος παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη – θεωρείται πάντως πολύ υποτιμημένος. Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας υπολόγισε την 30ή Ιουνίου, επικαλούμενο στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που άντλησε από τα ληξιαρχεία, πως τα θύματα είναι κατά περίπου 60% (58,5% επακριβώς) περισσότερα από όσα επιβεβαιώνονται επισήμως.

Η Βραζιλία με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε 42.159 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε ως εδώ τους 561.762 νεκρούς επί συνόλου 20.108.746 μολύνσεων.

Η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στην υφήλιο –πίσω από τις ΗΠΑ– και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Πάνω από 5 εκατ. κρούσματα στην Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι ξεπεράστηκε το όριο των 5 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 (έφθασαν τα 5.002.951 επακριβώς), ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 έχει πλέον φθάσει τους 107.213 νεκρούς.

Ωστόσο, οι αριθμοί των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση και των θανάτων μειώνονται τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να ανακοινώσει πως ξεκινά την προοδευτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Αρνητική “πρωτιά” για την Αβάνα

Τέλος στην Κούβα ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες 75 νεκροί και 8.886 κρούσματα κορονοϊού. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Καραϊβικής έφθασε ως αυτό το στάδιο τους 3.269 νεκρούς επί συνόλου 439.899 μολύνσεων.

Η Αβάνα, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας (2 εκατ. κάτοικοι), κατέγραψε τις περισσότερες μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο (1.537), ακολουθούμενη από τις επαρχίες Σιενφουέγος (1.499) και Σιέγο δε Άβιλα (1.050).

Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στην Κούβα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Οι αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία ανοσοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας μια δόση εμβολίων για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν εγχωρίως έχουν λάβει πάνω από 4,4 εκατ. άνθρωποι, ενώ 2,7 εκατ. θεωρείται πως έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις