Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Χονγκ Κονγκ: 5.000 πολίτες ετοιμάζουν βαλίτσες για Βρετανία – Κατέθεσαν αιτήσεις χορήγησης βίζας

Χονγκ Κονγκ: 5.000 πολίτες ετοιμάζουν βαλίτσες για Βρετανία – Κατέθεσαν αιτήσεις χορήγησης βίζας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Περίπου 5.000 πολίτες του Χονγκ Κονγκ έχουν αιτηθεί την έκδοση βίζας για να ζήσουν, να εργαστούν και να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τους «Times», αυτό ήταν αποτέλεσμα των αλλαγών που έγιναν στη διαδικασία για τη διευκόλυνση της εισόδου στη Βρετανία των ανθρώπων που ζουν στο αναφερόμενο ασιατικό οικονομικό κέντρο.

Η Βρετανία άλλαξε το πρόγραμμα αιτήσεων για την έκδοση βίζας στα τέλη Ιανουαρίου, επιτρέποντας στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ που διαθέτουν διαβατήριο (British National Overseas -BNO) να ζήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια και τελικά να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση υπηκοότητας.

Το Λονδίνο προχώρησε στην αλλαγή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση βίζας, μετά την επιβολή από το Πεκίνο ενός αμφιλεγόμενου νόμου εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ τον προηγούμενο χρόνο.

Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν ανακοινώσει ότι πλέον δεν αναγνωρίζουν τα διαβατήρια BNO, ως έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα από την 31η Ιανουαρίου.

Το καθεστώς των διαβατηρίων BNO εφαρμόστηκε από τη Βρετανία το 1987, ειδικά για τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Περίπου οι μισές από τις αιτήσεις που έγιναν προέρχονται από κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που βρίσκονται ήδη στη Βρετανία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται αρμόδιες πηγές.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η νέα βίζα θα προσελκύσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και τους συγγενείς τους στη Βρετανία.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αυτή θα τους καταστήσει πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις