Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Χοντραίνει» το παιχνίδι με την Ουκρανία – Η Ρωσία στέλνει σαφή μηνύματα στη Δύση

Ουκρανία Βρετανία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η Μόσχα σκοπεύει να απευθυνθεί επισήμως σε όλες τις χώρες, οι ηγέτες των οποίων έχουν υπογράψει τις διακηρύξεις του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και στην Αστανά το 2010 με το ερώτημα «γιατί αποσπούν από τις ίδιες τους τις υποχρεώσεις μόνο ένα σημείο, ενώ επιχειρούν να αγνοήσουν τις προϋποθέσεις τήρησης αυτού του αγαπημένου γι’ αυτούς σημείου».

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εκτιμώντας ότι οι δυτικοί εταίροι της Μόσχας «ενσυνείδητα αποσιωπούν την αρχή, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να ενισχύεται η δική σου ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, η δήλωση του οποίου δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, και τα δύο αυτά διεθνή έγγραφα καταγράφουν την προσήλωση των ηγετών όλων των χωρών της Ευρώπης «στην αρχή της μη διαίρεσης της ασφάλειας, που υποχρεούμαστε με ιερότητα να τηρούμε». Η αρχή αυτή περιλαμβάνει, κατά τη Μόσχα, δύο θεμελιώδεις αλληλοσυνδεόμενες προσεγγίσεις: «Πρώτον: αναγνωρίζεται το δικαίωμα κάθε κράτους ελεύθερα να επιλέγει στρατιωτικές συμμαχίες. Δεύτερον: κάθε κράτος υποχρεούται να μην ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων. Με άλλα λόγια, το δικαίωμα επιλογής συμμαχιών με σαφήνεια τίθεται υπό την προϋπόθεση της ανάγκης να υπολογίζονται τα συμφέροντα ασφάλειας οποιουδήποτε άλλου κράτους του ΟΑΣΕ, επομένως και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό, «εάν για τη δεκαετία του 1990 μας εξηγούσαν ότι δεν υφίστανται γραπτές δεσμεύσεις για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τώρα έχουμε αυτές τις γραπτές δεσμεύσεις, επιβεβαιώθηκαν στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ όχι μία φορά, μεταξύ άλλων και στο ανώτατο επίπεδο», γι’ αυτό και η Μόσχα τώρα θα δώσει «την κύρια έμφαση στην εξήγηση αυτής της πονηρής θέσης των δυτικών συναδέλφων μας».

click4more: Ρωσία: Ποια εισβολή στην Ουκρανία; Την ένταση οξύνει η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη

Όπως υποστήριξε ο Σ. Λαβρόφ, ρώτησε τους Αμερικανούς συναδέλφους του κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις «πώς μπορούν να εξηγήσουν τη θέση τους, σύμφωνα με την οποία εξετάζουν τις υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ αποκλειστικά ως “μενού”, από το οποίο επιλέγουν μόνο ό,τι είναι “νόστιμο” για εκείνους», ενώ «ό,τι υποχρεώθηκαν να κάνουν από την άποψη των συμφερόντων των άλλων, προσπαθούν να το αγνοήσουν και να κωλυσιεργήσουν δια της φλυαρίας». «Ο [Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών] ‘Αντονι Μπλίνκεν δεν απάντησε τίποτε στο ερώτημα αυτό, σήκωσε τους ώμους», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί παρόμοια στάση.

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ δεν έχει αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστεί την Ουκρανία, για την οποία δεν ισχύει το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον

«Εξ όσων γνωρίζουμε, το ΝΑΤΟ και τα κράτη-μέλη του δεν έχουν αναλάβει την υποχρέωση να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Αυτό τόνισε επανειλημμένα, μεταξύ άλλων, και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ», δήλωσε εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξέι Ζάιτσεφ, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία είναι μόνο εταίρος της συμμαχίας και το άρθρο 5 της Συνθήκης Συλλογικής Άμυνας της Ουάσιγκτον, δεν επεκτείνεται σε αυτήν».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, ότι σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ως αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του θα ανακαλέσει όλους τους στρατιωτικούς της Κροατίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ο Ρώσος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «παρόμοιες δηλώσεις χωρών του ΝΑΤΟ (σ.σ. για απόσυρση στρατευμάτων) στην πραγματικότητα δεν έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις, που ανέλαβαν όταν προσχώρησαν στη συμμαχία».

Κατά την εκτίμηση της ρωσικής διπλωματίας η στρατιωτική ένταση στην Ευρώπη θα μειωθεί εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι επιφυλακτικές δηλώσεις και εκτιμήσεις του Μιλάνοβιτς αναπαράγονται ευρέως στα ρωσικά ΜΜΕ, που υπογραμμίζουν τη θέση του Κροάτη προέδρου ότι «η Ουκρανία δεν έχει θέση στο ΝΑΤΟ, διότι παραμένει μια από τις πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις