Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Χωρίς τον Ντεμιρτάς η δίκη του – «Το μόνο έγκλημά του είναι ότι είναι αντίπαλος του Ερντογάν»»

Χωρίς τον Ντεμιρτάς η δίκη του – «Το μόνο έγκλημά του είναι ότι είναι αντίπαλος του Ερντογάν»»

Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεσή του, τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα του.

Η δίκη του Ντεμιρτάς, ο οποίος συνελήφθη πέρσι και κατηγορείται για τρομοκρατική προπαγάνδα και υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων, ξεκίνησε σήμερα στη φυλακή του Σιντζάν, στην περιφέρεια της Άγκυρας.

Στον Ντεμιρτάς δεν επιτράπηκε να παραστεί στο δικαστήριο σήμερα, για λόγους ασφαλείας, ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να συμμετάσχει μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Εάν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι και 142 ετών.

«Το μόνο έγκλημα του Ντεμιρτάς είναι ότι είναι αντίπαλος του Ερντογάν»

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου όπου διεξάγεται η δίκη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείο.

«Το μόνο έγκλημα του Ντεμιρτάς είναι ότι είναι αντίπαλος του Ερντογάν», δήλωσε μία διαδηλώτρια, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Οι πιέσεις δεν θα μας εκφοβίσουν», «Το HDP είναι η ελπίδα, και η ελπίδα μένει πάντα όρθια».

Το χρονικό της δίωξης Ντεμιρτάς

Ο 44χρονος Ντεμιρτάς συνελήφθη μαζί με περίπου 10 ακόμη βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στις 4 Νοεμβρίου του 2016, όταν οι διώξεις που είχαν ξεκινήσει οι τουρκικές αρχές μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα άρχισαν να επεκτείνονται στους φιλοκουρδικούς κύκλους.

Ο συμπρόεδρος του HDP κατηγορείται για συμμετοχή και σύσταση «τρομοκρατικής οργάνωσης», διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και «υποκίνηση στη διάπραξη εγκλημάτων». Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε 142 χρόνια κάθειρξη.

«Βιτρίνα του PKK»

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν το HDP ότι αποτελεί βιτρίνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Ωστόσο το HDP απορρίπτει τις κατηγορίες και καταγγέλλει ότι είναι στόχος εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων και κυρίως εξαιτίας της έντονης αντίθεσής του προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κόμμα επισημαίνει ότι το κατηγορητήριο, που εκτείνεται σε 500 σελίδες, αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν σχέση με την πολιτική δραστηριότητα του Ντεμιρτάς, καθώς επικαλείται κυρίως ομιλίες και ανακοινώσεις Τύπου.

Το HDP είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη της Τουρκίας στο κοινοβούλιο.

Αυτή τη στιγμή εννέα βουλευτές του HDP βρίσκονται στη φυλακή, σύμφωνα με το κόμμα. Πέντε από τους 59 βουλευτές του που εξελέγησαν τον Νοέμβριο του 2015 έχουν χάσει την έδρα τους, μεταξύ αυτών και η άλλη συμπρόεδρος του κόμματος η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, που επίσης είναι φυλακισμένη και έχει αντικατασταθεί από τον Σερπίλ Κεμάλμπεϊ.

Η σύλληψη των βουλευτών του HDP κατέστη δυνατή μετά την άρση τον Μάιο του 2016 της βουλευτικής τους ασυλίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις