Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Αντιμέτωπη και με τρίτη καταγγελία για βιασμό η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός του Μακρόν

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Αντιμέτωπη και με τρίτη καταγγελία για βιασμό η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός του Μακρόν

Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται σε βάρος της ελληνικής καταγωγής υφυπουργού Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Συνεργασιών της κυβέρνησης Μακρόν, μετά τις καταγγελίες για βιασμούς. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στη Γαλλία, ενώ όσα τις καταλογίζονται – σύμφωνα με τις καταγγελίες – διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως γυναικολόγου.

Η ελληνικής καταγωγής Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, πρώην ευρωβουλευτής του κόμματος του Μακρόν και από τις 20 Μαΐου υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, τη Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις, είναι γυναικολόγος, που μετέχει εδώ και πολύ καιρό στον αγώνα κατά της ενδομητρίωσης. Γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τον τελευταίο μήνα έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις εις βάρος της από δύο γυναίκες, για «διείσδυση χωρίς συναίνεση», στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου. 

Το γαλλικό δίκτυο BFMTV, επικαλούμενο το AFP, αναφέρει ότι υπάρχει και τρίτη καταγγελία σε βάρος της. Πρόκειται για 26χρονη σήμερα γυναίκα, η οποία φέρεται να επισκέφθηκε την Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στα τέλη του 2016 καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα ενδομητρίωσης. Η ίδια – όπως αναφέρει το BFMTV – δήλωσε ότι βίωσε την επίσκεψη της «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση», αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλλει μήνυση. 

Γαλλικά ΜΜΕ, σε εκτενή δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός του Μακρόν κατηγορείται ότι πραγματοποίησε ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ή πρωκτικής διείσδυσης, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως τη συγκατάθεση των ασθενών της. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έντονες ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες οι ασθενείς της υποστηρίζουν ότι βίωσαν ως βιασμό. Η πρόκληση τώρα για τη γαλλική Δικαιοσύνη είναι κατά πόσον μπορούν να χαρακτηριστούν ως ποινικά αδικήματα οι ιατρικές αυτές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεση των ασθενών.

Η πρώτη μήνυση σε βάρος της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου έγινε στις 25 Μαΐου, με την εισαγγελική έρευνα – σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ – ξεκίνησε δύο ημέρες αργότερα (27 Μαΐου). Η δεύτερη μήνυση κατατέθηκε την 16η Ιουνίου από γυναίκα, η οποία ήταν ενήλικη την εποχή των καταγγελλόμενων πράξεων. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επικεφαλής του συλλόγου Stop VOG (Stop Obstetrical and Gynecological Violence) (Σταματήστε τη Μαιευτική και Γυναικολογική Βία), Σόνια Μπις, δήλωσε στο AFP ότι πέραν των δύο μηνύσεων έχουν λάβει μαρτυρίες από τρεις γυναίκες «που καταγγέλλουν σοβαρή ψυχολογική βία, ότι ένιωθαν ταπεινωμένες, 

Μέχρι στιγμής η υφυπουργός δεν έχει σχολιάσει τα όσα της καταλογίζονται, η δικηγόρος της όμως δήλωσε ότι η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για τις ασθενείς της.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις