Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

«Χτυπήματα» στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα

«Χτυπήματα» στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα
ΦΩΤΟ REUTERS

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν ο σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν αλλά… ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φαίνεται πως δεν «χάιδεψε» αφτιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, η συνάντηση Μπάϊντεν – Ερντογάν «κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων. Και ναι, κάλυψε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Τόνισε ότι αυτό που είπε ουσιαστικά ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πως «θα συνεχίσουμε να θέτουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως Πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κύριος Σάλιβαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή.

«Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», όπως τόνισε.

Η γκρίνια του Ερντογάν για την Ελλάδα σε Μπάιντεν και Μακρόν

Στο μεταξύ, η δημιουργία αμερικάνικης βάσης στην Αλεξανδρούπολη αλλά και τα υπερσύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και πλοία που θα προμηθευτεί η Ελλάδα από τη Γαλλία φαίνεται πως έχουν αναστατώσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στη Σύνοδο της Γλασκώβης για το Κλίμα και πήρε το αεροπλάνο για την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τον διάλογο που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόσο για τη βάση της Αλεξανδρούπολης όσο και για τα γαλλικά αεροσκάφη.

«Η ίδρυση βάσης στην Αλεξανδρούπολη ενοχλεί εμάς και τον λαό μας. Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε. Όσο για τα Rafale μου είπε πως “Εκείνοι έχουν χρήματα”. Του απάντησα ότι σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα, μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ. Όλα είναι χρήμα. Βέβαια είναι και το ζήτημα της βάσης. Όμως το δικό μας μέλημα είναι με αυτές τις εξελίξεις να είμαστε εμείς δυνατοί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Συζητήσαμε και το θέμα της πώλησης όπλων στην Ελλάδα. Μοιραστήκαμε μαζί του την ανησυχία μας για το ζήτημα αυτό. Τα είπαμε ξεκάθαρα. Διότι εμείς δεν έχουμε κρυφή ατζέντα. Πιστεύουμε πως πρέπει να τα συζητάμε όλα», πρόσθεσε.

Η συζήτηση για τα F-16

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι πήρε τη δέσμευση πως ο Αμερικάνος πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αγοράσει η Άγκυρα καινούργια F-16.

«Μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα, μου είπε ο Μπάιντεν. Μου εξήγησε ότι η όποια απόφαση περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του. Του απάντησα ότι πιστεύω πως μπορεί να το πετύχει και ότι βλέπω πως έχει δώσει βαρύτητα σε αυτό το θέμα» συμπλήρωσε.

Ο νόμος που έχουν ψηφίσει οι ΗΠΑ και με τον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, με αποτέλεσμα την ακύρωση της αγοράς F-35, ισχύει και για την προμήθεια άλλων οπλικών συστημάτων τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούν να έχουν F-35 στο οπλοστάσιο τους. Καμία συναλλαγή που θα παραβιάζει τον νόμο CAATSA δεν θα πρέπει να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση σε καμία χρονική συγκυρία» υπογράμμισε ο κ. Πομπέο.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις