Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Υεμένη: «Αγνοούμενοι και τραυματίες» από την επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο των ΗΠΑ

Υεμένη: «Αγνοούμενοι και τραυματίες» από την επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο των ΗΠΑ
Reuters

Ζημιές υπέστη εμπορικό πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας σε επίθεση των ανταρτών Χούθι ανοικτά της Υεμένης. Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος.

Ένα εμπορικό πλοίο ιδιοκτησίας ΗΠΑ υπέστη ζημιές από επίθεση από Χούθι νότια της Υεμένης και οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού παρέχουν υποστήριξη σε αυτό, ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO.

Το πλοίο με σημαία Μπαρμπέιντος αμερικανικής πλοιοκτησίας χτυπήθηκε από το αυτοαποκαλούμενο «Πολεμικό Ναυτικό της Υεμένης», που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, και διατάχθηκε να αλλάξει ρότα, ανέφερε από την πλευρά της η βρετανική ασφαλιστική εταιρία Ambrey.

«Η Ambrey παρατήρησε ένα στρατιωτικό πλοίο του ινδικού ΠΝ να πλέει σε κοντινή απόσταση από την τελευταία γνωστή θέση του εν λόγω πλοίου (…) Περαιτέρω αναφορές δηλώνουν πως επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη», ανέφερε, προσθέτοντας πως μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωσίβιες λέμβους.

Το συμβάν σημειώθηκε περίπου 57 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν στη νότια Υεμένη, ανέφερε.

Σύμφωνα με αμυντικό αξιωματούχο των ΗΠΑ, καπνός έβγαινε από ένα πλοίο ξηρού φορτίου με σημαία Μπαρμπέιντος, το «True Confidence», ανοικτά των νότιων ακτών της Υεμένης κοντά στο Άντεν.

Ο αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε στο Reuters πως μια σωστική λέμβος θεάθηκε επίσης στη θάλασσα κοντά στο πλοίο, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ναυτιλιακή πηγή δήλωσε πως τρία μέλη του πληρώματος του εν λόγω πλοίου αγνοούνται και άλλα τέσσερα έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Η πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, πρόσθεσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Αντάρτες Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Στενό Μπαμπ αλ – Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν από τον περασμένο Νοέμβριο.

Λένε πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους σχετικά με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά την πολυαίμακτη επίθεση της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις