Δευτέρα, 22 Απρ.
22oC Αθήνα

Υεμένη: Φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε ανοιχτά του Άντεν και έστειλε «σήμα κινδύνου»

Υεμένη: Φορτηγό πλοίο χτυπήθηκε ανοιχτά του Άντεν και έστειλε «σήμα κινδύνου»
Reuters (αρχείο)

Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Λιβερίας δέχτηκε επίθεση στα ανοιχτά του Άντεν στην Υεμένη. Το όνομά του δεν ανακοινώθηκε.

Επίθεση ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης, στον κόλπο του Άντεν, δέχτηκε νωρίτερα τη Δευτέρα (04.03.2024) ένα πλοίο μεταφοράς κοντέινερ, υπό σημαία Λιβερίας.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey, το πλοίο αυτό που είναι καταχωρημένο ως εκμεταλλευόμενο από την ισραηλινή εταιρεία «ZIM Integrated Shipping Services», ενδέχεται, όμως, να μην της ανήκει πλέον γιατί δεν είναι καταγεγραμμένο σε άλλες ανοιχτές πηγές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ambrey, το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σιγκαπούρη και κατευθυνόταν στο Τζιμπουτί, ενώ το όνομά του δεν έγινε γνωστό.

Η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 88 μιλίων νοτιοανατολικά του Άντεν, σύμφωνα με την Ambrey που κάνει λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «χτυπήθηκε και εξέπεμψε σήμα κινδύνου».

Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο εάν έχει πληγεί απευθείας από κάποιον πύραυλο ή αν υπέστη ζημιές λόγω κοντινών εκρήξεων.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Το φορτηγό πλοίο «Rubymar» (πάνω φωτογραφία – Reuters) βυθίστηκε την 1η Μαρτίου, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο:

Είναι το πρώτο πλοίο που βυθίζεται αφότου οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους, τον περασμένο Νοέμβριο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις