Κυριακή, 25 Φεβ.
17oC Αθήνα

Υεμένη: Οι Χούθι έδωσαν εντολή σε Αμερικανούς και Βρετανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Υεμένη: Οι Χούθι έδωσαν εντολή σε Αμερικανούς και Βρετανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα

Οι Χούθι της Υεμένης, που ελέγχουν σχεδόν όλο το βόρειο τμήμα της χώρας, έδωσαν εντολή σε Αμερικανούς και Βρετανούς υπηκόους που εργάζονται σε οργανώσεις του ΟΗΕ και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα Σαναά να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε ένα μήνα,

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από τα αμερικανικο-βρετανικά πλήγματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε στρατιωτικούς στόχους των Χούθι στην Υεμένη.

Τα πλήγματα αυτά ήρθαν ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπολύουν τους τελευταίους μήνες οι Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι αντάρτες, που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Υεμένης, χώρας εμπόλεμης επί περίπου μια δεκαετία, λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ ή συνδέονται με αυτό, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν αναγκάσει διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες να αλλάξουν τις οδούς ναυσιπλοΐας για το διεθνές εμπόριο ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας χρόνο και κόστη.

Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης την περασμένη εβδομάδα επανέφερε τους Χούθι – που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Ιράν – στον αμερικανικό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Το υπουργείο… υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενημερώσετε αξιωματούχους και εργαζόμενους με αμερικανική και βρετανική υπηκοότητα να προετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 30 ημερών», ανέφερε μια επιστολή που εστάλη από το “υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης” των Χούθι προς τον αναπληρωτή συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη, τον Πίτερ Χόκινς.

Στην επιστολή δίνεται επίσης εντολή σε ξένες οργανώσεις να μην προσλαμβάνουν Αμερικανούς και Βρετανούς υπηκόους για τις δραστηριότητες των οργάνωσεων τους στην Υεμένη.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της επιστολής στο Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις