Κόσμος

Υεμένη: Τέλος οι ανθρωπιστικές πτήσεις στο αεροδρόμιο της Σαναά ύστερα από βομβαρδισμούς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δεν μπορεί πλέον να δέχεται αεροσκάφη ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και του ΟΗΕ το αεροδρόμιο της Σαναά στην Υεμένη, εξαιτίας των αεροπορικών πληγμάτων του στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούθι.

Ο συνασπισμός αυτός επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 για να στηρίξει τις κυβερνητικές δυνάμεις έναντι των Χούθι, των σιιτών ανταρτών που στηρίζονται από το Ιράν. Οι Χούθι κατέλαβαν τη Σαναά – και το αεροδρόμιο – το 2014, ξεκινώντας τον πόλεμο που έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Εξαιτίας αυτών των αεροπορικών επιδρομών που έχουν στόχο τους αντάρτες, «το αεροδρόμιο δεν είναι πλέον σε θέση να δέχεται αεροσκάφη των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων», επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος ζήτησε από τον ΟΗΕ «να δράσει προκειμένου να σταματήσουν» οι επιδρομές και να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το αεροδρόμιο.

Τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκαν «περιορισμένες αεροπορικές επιδρομές ακριβείας με στόχο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά», όπως εξήγησε ο συνασπισμός.

https://www.youtube.com/watch?v=0NUK_X99i60

«Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε απάντηση στην απειλή και τη χρήση των υποδομών του αεροδρομίου για να εξαπολυθούν επιθέσεις» εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, πρόσθεσε ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του που μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο SPA.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του συνασπισμού, τον υποστράτηγο Τούρκι αλ Μάλικι, επλήγησαν έξι σημεία, που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), την εκπαίδευση χειριστών τους, τη στέγαση εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, καθώς και την αποθήκευση UAVs.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιδρομές αυτές «δεν επηρεάζουν τη λειτουργική ικανότητα» του αεροδρομίου και είναι «σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Αν και η Σαναά, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούθι, η Σαουδική Αραβία ελέγχει όλο τον εναέριο χώρο της χώρας.

Στο αεροδρόμιο της Σαναά έχουν απαγορευθεί οι πολιτικές πτήσεις, με τους Σαουδάραβες να επιτρέπουν μόνο τις ανθρωπιστικές πτήσεις, καθώς το 80% των κατοίκων της Υεμένης έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο πόλεμος στην Υεμένη θα έχει προκαλέσει τον θάνατο 377.000 ανθρώπων ως το τέλος του έτους, από τους οποίους οι 227.000 οφείλονται στις έμμεσες επιπτώσεις της σύγκρουσης, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, η πείνα και οι ασθένειες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Flydubai: Το παρελθόν του συγκυβερνήτη που μαχαίρωσε τον πιλότο – Αναρτήσεις με Αλ Κάιντα, εξτρεμιστικές απόψεις και απαγόρευση πτήσεων
Φέρεται να είχε επηρεαστεί από ισλαμιστικές ομάδες στη διάρκεια της παραμονής του στη Συρία – Οι ακραίες αναρτήσεις μετά την επίθεση που διαγράφηκαν αμέσως
Flydubai: Το παρελθόν του συγκυβερνήτη που μαχαίρωσε τον πιλότο – Αναρτήσεις με Αλ Κάιντα, εξτρεμιστικές απόψεις και απαγόρευση πτήσεων
Φινλανδία: Στο μικροσκόπιο κλινική για τον θάνατο influencer που έχασε τις αισθήσεις σε επέμβαση και πέθανε – Έπλεναν σωληνάκια μίας χρήσης σε πλυντήριο πιάτων
Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες υγιεινής και οι ιατρικοί φάκελοι, ενώ εξετάζεται και πιθανό πρόστιμο για παραβιάσεις του GDPR
Ολίβια Όρας 10