Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Αν οι Ρώσοι ήξεραν τι κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, θα τον έδιωχναν από το Κρεμλίνο

ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Αν οι Ρώσοι ήξεραν τι κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, θα τον έδιωχναν από το Κρεμλίνο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν εξέφρασε τη συγκίνησή του σήμερα για τα δεινά των Ουκρανών, φτάνοντας στο σημείο να ευχηθεί την «ανατροπή» του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν από τον ίδιο του τον λαό ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία 100.7, ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του για την έλλειψη πληροφόρησης των Ρώσων πολιτών για αυτόν τον πόλεμο από τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Αν ο ρωσικός λαός έβλεπε τι κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, πόσο φοβισμένοι είναι οι Ουκρανοί και πόσες ανθρώπινες ζωές μπορεί να έχει στη συνείδησή του (ο Ρώσος πρόεδρος), τότε θα τον εκδίωκαν από το Κρεμλίνο», συνέχισε ο Άσελμπορν.

Και πρόσθεσε: «Ίσως είναι το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε, ότι ο Πούτιν θα εξοντωθεί φυσικά (σ.σ. από μια εξέγερση) για να σταματήσει όλο αυτό».

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Άσελμπορν εξήγησε ότι «είπε αυτά τα λόγια υπό συναισθηματική φόρτιση», αφού ενημερώθηκε από δυτικούς διπλωμάτες που βρίσκονται στο εμπόλεμο πεδίο στην Ουκρανία ότι ο ρωσικός στρατός επιτίθεται εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μεγάλου Δουκάτου, ιδρυτικού κράτους της ΕΕ, δήλωσε απαισιόδοξος για τις πιθανότητες επίλυσης αυτού του πολέμου με διπλωματικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων.

Σήμερα, έβδομη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία που εξαπέλυσε ο Πούτιν, ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στόχο νέων βομβαρδισμών. Η πρωτεύουσα, το Κίεβο, προετοιμαζόταν για μια επίθεση από ρωσικές δυνάμεις.

Τα πλήγματα στο Κίεβο και στο Χάρκοβο, που έχουν ήδη αφήσει δεκάδες νεκρούς, έχουν προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση στον κόσμο, με τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και τις πράξεις αλληλεγγύης προς την Ουκρανία να πολλαπλασιάζονται.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις