Κόσμος

Υπόγεια βάση πυραύλων αποκάλυψε το Ιράν

Tο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν μετέδωσε σήμερα εικόνες από μια νέα υπόγεια βάση όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι πύραυλοι βεληνεκούς 1.700 χιλιομέτρων, σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ που εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε σχέση με το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης. 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που πρόβαλε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Irib, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί εμφανίζεται να επισκέπτεται μια υπόγεια βάση όπου βρίσκονται αποθηκευμένα πολλά είδη πυραύλων, μεταξύ αυτών πύραυλοι Emad.

Το ρεπορτάζ δεν αποκαλύπτει την ακριβή τοποθεσία αυτής της υπόγειας βάσης.
Το Ιράν είχε πραγματοποιήσει τουλάχιστον μια πετυχημένη δοκιμή πυραύλου αυτού του είδους τον Οκτώβριο και σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αυτό συνιστά παραβίαση ενός ψηφίσματος του 2010 βάσει του οποίου απαγορεύεται η χρήση από την Τεχεράνη βαλλιστικών πυραύλων υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Η ιρανική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διαβεβαιώνει ότι οι πύραυλοί της δεν είναι κατασκευασμένοι για να υποστηρίξουν μια ατομική βόμβα.
Ο Λαριτζανί επισήμανε ότι το Κοινοβούλιο του Ιράν αναμένεται να δώσει το πράσινο φως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πενταετούς προγράμματος της χώρας για την ενίσχυση του βαλλιστικού προγράμματος, όπως ακριβώς το επιθυμεί ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί κατήγγειλε την περασμένη Πέμπτη τις «εχθρικές και παράνομες παρεμβάσεις» των ΗΠΑ που ανακοίνωσαν μια νέα σειρά οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, των οποίων κατόπιν ανέστειλαν την ισχύ, που συνδέονται με τις δύο πυραυλικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε το Ιράν πρόσφατα.
Η κρατική τηλεόραση είχε ήδη μεταδώσει τον Οκτώβριο, λίγο μετά από μια δοκιμή πυραύλου Εμάντ, τις εικόνες μιας υπόγειας βάσης γεμάτης από πυραύλους, μίας από τις πολυάριθμες που διαθέτει το Ιράν σε ολόκληρη την χώρα.
«Δεν έχουμε χώρο για να αποκηθεύσουμε τους πυραύλους μας» είπε την Παρασκευή ο στρατηγός Χουσείν Σαλαμί, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία των Φρουρών της Επανάστασης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σαουδική Αραβία: Νέα επίθεση στο αεροδρόμιο του Ριάντ – Ένας νεκρός και 11 τραυματίες
Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο 24ωρο χρησιμοποίησαν βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)
Κυβερνητικές δυνάμεις, Υεμένη
Ο Νετανιάχου ζητά δίωξη των εμπλεκόμενων στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «NAZA» για αδικήματα ασφαλείας
«Διηγείται μια ψευδή, παραπλανητική και προκατειλημμένη αφήγηση που δυσφημεί το Κράτος και τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις παγκοσμίως και βλάπτει σοβαρά το κύρος του Ισραήλ» λέει ο Νετανιάχου
Νετανιάχου
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν στελέχη αμυντικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη ότι η Ρωσία εντείνει τις απόπειρες δολοφονίας τους σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εταίρων της Ουκρανίας
Financial Times: Η Ρωσία σχεδιάζει δολοφονίες στην Ευρώπη με στόχο στελέχη αμυντικών εταιρειών
Η Τουρκία επιταχύνει τις κατασκευές καταφυγίων για προστασία από επιθέσεις: Το σχέδιο για χώρους σε 81 νομούς
Η κατασκευή σύγχρονων καταφυγίων και στις 81 επαρχίες γίνεται για παροχή ασφαλών χώρων για τους πολίτες σε περίπτωση πολέμου, φυσικών καταστροφών ή πυρηνικών διαρροών
Ερντογάν