Κόσμος

Υπόθεση Καράτσι: Απαλλάχθηκε ο Εντουάλ Μπαλαντίρ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Μπαλαντίρ, απαλλάχθηκε σήμερα από το γαλλικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας, που τον δίκαζε ως ύποπτο για μυστική χρηματοδότηση της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 1995, μία από τις πτυχές της υπόθεσης Καράτσι.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του, ο Φρανσουά Λεοτάρ, καταδικάσθηκε από την πλευρά του σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 100.000 ευρώ για «συνέργεια» σε κατάχρηση κοινωνικών αγαθών. Αμφότεροι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Το γαλλικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας είναι το μόνο αρμόδιο να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά (…), ο Εντουάρ Μπαλαντίρ επιτέλους αθωώθηκε», δήλωσε κατά την έξοδό του από την αίθουσα του δικαστηρίου ένας από τους συνηγόρους του, ο Φελίξ ντε Μπελουά, χαιρετίζοντας την απόφαση.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ηλικίας σήμερα 91 ετών, κατηγορούνταν ότι έστησε μαζί με τον 78χρονο Λεοτάρ ένα σύστημα παράνομων προμηθειών για σημαντικά εξοπλιστικά συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, που προοριζόταν για να χρηματοδοτήσει εν μέρει την προεκλογική εκστρατεία του.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) εκτιμά πως «δεν παρουσιάσθηκε η απόδειξη της ύπαρξης οδηγιών εκ μέρους του κ. Μπαλαντίρ» για την καταβολή αυτών των παράνομων προμηθειών.

Επίσης το ειδικό αυτό δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από τρεις επαγγελματίες δικαστές και δώδεκα κοινοβουλευτικούς, θεώρησε πως κανένα στοιχείο του φακέλου δεν επιτρέπει να διαπιστωθεί από πού προέρχονταν τα 10,25 εκατομμύρια φράγκα που είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό της εκστρατείας του Μπαλαντίρ τρεις ημέρες πριν από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές και η προέλευσή τους ήταν «δόλια», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι υποψίες για μυστική χρηματοδότηση της εκστρατείας του Μπαλαντίρ προέκυψαν το 2010, στη διάρκεια της έρευνας για την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 2002 στο Καράτσι του Πακιστάν και κατά την οποία είχαν βρει το θάνατο ένδεκα γάλλοι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Ναυπηγείων (DCN).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τζέιμς Ταλαρίκο: Ο «Baby Obama» που θέλει να σπάσει το ρεπουμπλικανικό απόρθητο του Τέξας – Γιατί ο Τραμπ τον αποκαλεί «Talafreako»
Ο 37χρονος διεκδικεί να γίνει πρώτος Δημοκρατικός που θα εκλεγεί στη Γερουσία από το Τέξας μετά το 1988 - Αντίπαλός του ο εκλεκτός του Τραμπ Κεν Πάξτον
Ο Δημοκρατικός Τζέιμς Ταλαρίκο διεκδικεί την έδρα της Γερουσίας στο Τέξας στις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2026
Ώρα κρίσης για τον Τραμπ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ - Οι Δημοκρατικοί διεκδικούν την ανατροπή των ισορροπιών στο Κογκρέσο
Η έκβαση των ενδιάμεσων εκλογών χαρακτηρίζεται αποφασιστικής σημασίας για τα δυο τελευταία χρόνια της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Κλειδί το Τέξας - Οι ΗΠΑ χτύπησαν το ιρανικό νησί Κεσμ
Κρίσιμες οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τι αλλάζει στην προεδρία Τραμπ αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή ή τη Γερουσία – Οι έρευνες που σχεδιάζουν
Εφόσον αποκτήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί θα έχουν στη διάθεσή τους ισχυρότερα κοινοβουλευτικά εργαλεία για να ελέγξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου ζητάει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στο Ισραήλ χωρίς τα αραβικά κόμματα
«Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τους εταίρους μας και με οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου