Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Υπόθεση Καράτσι: Απαλλάχθηκε ο Εντουάλ Μπαλαντίρ

Υπόθεση Καράτσι: Απαλλάχθηκε ο Εντουάλ Μπαλαντίρ
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Μπαλαντίρ, απαλλάχθηκε σήμερα από το γαλλικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας, που τον δίκαζε ως ύποπτο για μυστική χρηματοδότηση της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 1995, μία από τις πτυχές της υπόθεσης Καράτσι.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του, ο Φρανσουά Λεοτάρ, καταδικάσθηκε από την πλευρά του σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή και πρόστιμο 100.000 ευρώ για «συνέργεια» σε κατάχρηση κοινωνικών αγαθών. Αμφότεροι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Το γαλλικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας είναι το μόνο αρμόδιο να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά (…), ο Εντουάρ Μπαλαντίρ επιτέλους αθωώθηκε», δήλωσε κατά την έξοδό του από την αίθουσα του δικαστηρίου ένας από τους συνηγόρους του, ο Φελίξ ντε Μπελουά, χαιρετίζοντας την απόφαση.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ηλικίας σήμερα 91 ετών, κατηγορούνταν ότι έστησε μαζί με τον 78χρονο Λεοτάρ ένα σύστημα παράνομων προμηθειών για σημαντικά εξοπλιστικά συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, που προοριζόταν για να χρηματοδοτήσει εν μέρει την προεκλογική εκστρατεία του.

Στην απόφασή του, το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) εκτιμά πως «δεν παρουσιάσθηκε η απόδειξη της ύπαρξης οδηγιών εκ μέρους του κ. Μπαλαντίρ» για την καταβολή αυτών των παράνομων προμηθειών.

Επίσης το ειδικό αυτό δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από τρεις επαγγελματίες δικαστές και δώδεκα κοινοβουλευτικούς, θεώρησε πως κανένα στοιχείο του φακέλου δεν επιτρέπει να διαπιστωθεί από πού προέρχονταν τα 10,25 εκατομμύρια φράγκα που είχαν κατατεθεί στον λογαριασμό της εκστρατείας του Μπαλαντίρ τρεις ημέρες πριν από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές και η προέλευσή τους ήταν «δόλια», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι υποψίες για μυστική χρηματοδότηση της εκστρατείας του Μπαλαντίρ προέκυψαν το 2010, στη διάρκεια της έρευνας για την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί το 2002 στο Καράτσι του Πακιστάν και κατά την οποία είχαν βρει το θάνατο ένδεκα γάλλοι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Ναυπηγείων (DCN).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις