Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Υπόθεση Κασόγκι: Έσπασαν τα ισόβια – Ποινές από 7 έως 20 χρόνια σε οκτώ κατηγορουμένους

Κασόγκι

Σαουδαραβικό δικαστήριο εξέδωσε τελική απόφαση για την υπόθεση της δολοφονίας το 2018 του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, καταδικάζοντας οκτώ άτομα σε επτά έως 20 χρόνια φυλάκισης, μετέδωσαν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου SPA, το κρατικό δίκτυο Al Ekhbariya TV και το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Το δικαστήριο καταδίκασε πέντε κατηγορούμενους σε ποινή φυλάκισης 20 ετών, αναθεωρώντας προηγούμενη ετυμηγορία που εκδόθηκε πέρυσι και επέβαλε την εσχάτη των ποινών στους πέντε κατηγορούμενους.

click4more: Υπόθεση Κασόγκι: Θανατική ποινή πρότεινε ο εισαγγελέας για 5 κατηγορουμένους

Ένας κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια και δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκισης, αναφέρει ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα του βασιλείου.

Οι δικαστικές αυτές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τη δήλωση των υιών Κασόγκι τον Μάιο ότι “έχουν συγχωρέσει” τους δολοφόνους του πατέρα τους.

“Εμείς, οι γιοι του μάρτυρα Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοινώνουμε ότι συγχωρούμε αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα μας”, έραψε τότε στο Twitter o Σάλαχ Κασόγκι, γιος του πρώην δημοσιογράφου της Washington Post.

Το χρονικό της φρικιαστικής δολοφονίας

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, έντονος επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος αφού υπήρξε στενός του συνεργάτης, δολοφονήθηκε και το πτώμα του διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε πάει για να παραλάβει ένα έγγραφο.

Σύμφωνα με την Τουρκία, στραγγαλίστηκε και στη συνέχεια το σώμα του διαμέλισε μια ομάδα 15 ατόμων. Τα λείψανα του 59χρονου δημοσιογράφου δεν βρέθηκαν ποτέ.

click4more: Κασόγκι: Εφιαλτικά ντοκουμέντα της σφαγής! “Πρώτα θα κόψω το πτώμα στο πάτωμα”

Αφού αρνήθηκαν ότι πρόκειται για δολοφονία οι σαουδαραβικές αρχές στη συνέχεια προέβαλαν διάφορες εκδοχές των γεγονότων και τελικά παραδέχθηκαν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από πράκτορες που έφτασαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν εντολή ανωτέρων.

Βασικός ύποπτος ο πρίγκιπας διάδοχος

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε θεωρηθεί από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και Αμερικανούς ηθικός αυτουργός και εντολέας της δολοφονίας. Αργότερα ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη, αλλά αρνήθηκε ότι γνωρίζει ποιος τη διέπραξε.

Έπειτα από μια αδιαφανή δίκη στη Σαουδική Αραβία, πέντε Σαουδάραβες είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και τρεις ακόμη σε ποινές κάθειρξης. Συνολικά για τη δολοφονία κατηγορούνταν 11 άνθρωποι.

Ο Σάλαχ Κασόγκι επεσήμανε ότι έχει “απόλυτη εμπιστοσύνη” στο σαουδαραβικό δικαστικό σύστημα, επικρίνοντας τους αντιφρονούντες οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την υπόθεση.

Οι φήμες για… πλουσιοπάροχη αποζημίωση

Η Washington Post είχε γράψει τον Απρίλιο του 2019 ότι τα παιδιά του Κασόγκι, περιλαμβανομένου του Σάλαχ, έλαβαν σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και λαμβάνουν πολλές χιλιάδες δολάρια μηνιαίως από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Τα ίδια τα παιδιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου το αρνούνται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις