Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Υπόθεση Κασόγκι: Τον Μάιο το πόρισμα από την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ

Υπόθεση Κασόγκι: Τον Μάιο το πόρισμα από την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ
photo Reuters

Οι έρευνες για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι συνεχίζονται με την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ να ανακοινώνει πως θα δημοσιοποιήσει την έρευνά της μέσα στο Μάιο.

Όπως τόνισε η κ. Ανιές Καλαμάρ στους δημοσιογράφους μπροστά από το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη που δολοφονήθηκε ο Κασόγκι

“η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί μερικές εβδομάδες προτού την παρουσιάσω στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, άρα πιθανόν τον Μάιο”.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη συνέχεια στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Ιούνιο, ανέφερε η κ. Καλαμάρ που πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Τουρκία με αντικείμενο τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Απευθύναμε ένα αίτημα στη σαουδαραβική κυβέρνηση προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στο προξενείο και επίσης για να συναντήσουμε Σαουδάραβες αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία και εξακολουθούμε να περιμένουμε την απάντησή τους», είπε η εισηγήτρια του ΟΗΕ και κάλεσε “με σεβασμό τις αρχές να μας δώσουν πρόσβαση στη διάρκεια της παραμονής μας στην Τουρκία”.

Η κ. Καλαμάρ κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα επίσκεψης στην Τουρκία για τον φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι, έγινε δεκτή από τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ αντίστοιχα.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη η κ. Καλαμάρ προσπαθεί να ρίξει φως στον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου του 2018 μέσα στο προξενείο της χώρας του από σαουδάραβες πράκτορες.

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του, το πτώμα του δημοσιογράφου, που συνεργαζόταν κυρίως με την Washington Post, δεν έχει ακόμη βρεθεί. Η δολοφονία του βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε σοβαρή διπλωματική κρίση και έπληξε τη διεθνή εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατηγορείται από Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους ότι έδωσε την εντολή για τη δολοφονία.

Πάντως το Ριάντ απέδωσε τη διάπραξη της δολοφονίας σε «ανεξέλεγκτα» στοιχεία. Η δίκη των 11 υπόπτων ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου στη Σαουδική Αραβία και ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί η ποινή του θανάτου σε πέντε από αυτούς.

Η Άγκυρα επεσήμανε πολλές φορές την ανάγκη να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για την υπόθεση αυτή, εκφράζοντας λύπη για την έλλειψη διαφάνειας της σαουδαραβικής έρευνας.

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε ούτε πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι, ούτε ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία», έγραψε σήμερα στο twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Ατούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις