Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Υπόθεση Σκριπάλ: Και οι ΗΠΑ στο “παιχνίδι” – Τάσσoνται στο πλευρό της Βρετανίας

Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ

Την αγανάκτησή της διατύπωσε η Αμερικανική κυβέρνηση, για την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της προς το Λονδίνο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να μιλήσει για την πιθανή ευθύνη της Μόσχας στην υπόθεση.

«Η χρήση μιας θανατηφόρας νευροπαραλυτικής ουσίας εναντίον ενός Βρετανού πολίτη σε βρετανικό έδαφος είναι επαίσχυντη» ενέργεια, δήλωσε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία κατήγγειλε μια «ανεύθυνη» επίθεση.

Νωρίτερα η Τερέζα Μέι ανέφερε πως η ουσία που έστειλε τον Σκριπάλ και την κόρη του στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε πως έχει φτιαχτεί σε στρατιωτική βάση στην Ρωσία.

Αυτό όπως λέει αποδεικνύει ότι ίσως η Μόσχα είναι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλμ και πως αν αυτό αποδειχτεί θα υπάρξουν σκληρά μέτρα.

Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια αυτής της «τυφλής και απερίσκεπτης» επίθεσης, σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό: το πρώτο είναι μιας «στοχευμένης ενέργειας» του ρωσικού κράτους, το δεύτερο να «χάθηκε ο έλεγχος» από τις ρωσικές αρχές της δηλητηριώδους αυτής ουσίας.

Στο Λονδίνο ο πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης γνωστοποίησε ότι εκλήθη ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το πώς αυτή η ουσία χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι. Ο 66χρονος Σκριπάλ και η 33χρονη κόρη του παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση, αφότου βρέθηκαν, έχοντας χάσει τις αισθήσεις τους, σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο της πόλης.

Υπογραμμίζοντας ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σκριπάλ και της κόρης του είναι μια «στρατιωτικού τύπου» ουσία που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, η Μέι έδωσε διορία έως αύριο το βράδυ στη Μόσχα για να δώσει εξηγήσεις στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

«Την Τετάρτη θα εξετάσουμε λεπτομερώς την ανταπόκριση από το ρωσικό κράτος» συμπλήρωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη απάντηση, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ενέργεια ισοδυναμεί με την παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό Κράτος εναντίον της Βρετανίας» επισήμανε.

Εξάλλου, όπως σημείωσε η Τερέζα Μέι, η δηλητηρίαση διαπράχθηκε «με φόντο ένα καθιερωμένο μοτίβο επιθετικότητας του ρωσικού κράτους» προειδοποιώντας ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει «ευρύτερα μέτρα» εναντίον της Ρωσίας σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωθυπουργός υπενθύμισε τη σύρραξη στο Ντόνμπας, την «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», τις «επανειλημμένες» παραβιάσεις του εναέριου χώρου πολλών ευρωπαϊκών χωρών, τις εκστρατείες κυβερνοεπιθέσεων, όπως και τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, του Ρώσου πρώην μυστικού πράκτορα που δηλητηριάστηκε με πολώνιο-210 και πέθανε στο Λονδίνο το 2006.

“Είστε τσίρκο”

Από την μεριά της η Ρωσία απάντησε ότι οι ισχυρισμοί της πρωθυπουργού είναι πολιτικά υποκινούμενοι και βασισμένοι σε μια προβοκάτσια, υποστηρίζει η Ρωσία.

“Πρόκειται για τσίρκο στο βρετανικό κοινοβούλιο” απάντησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass. “Το συμπέρασμα είναι προφανές: πρόκειται για άλλη μια πολιτική, μιντιακή εκστρατεία, βασισμένη σε μια προβοκάτσια”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις