Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Υπόθεση Σκριπάλ: “Μύλος” για τους κατηγορούμενους – Μέι: Ήταν αξιωματικοί με εντολή από την Ρωσία

Υπόθεση Σκριπάλ: “Μύλος” για τους κατηγορούμενους – Μέι: Ήταν αξιωματικοί με εντολή από την Ρωσία

Νέο… “γλέντι” ανακοινώσεων και αντεκλήσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας, μετά την απαγγελία κατηγοριών σε δύο άνδρες για την δηλητηρίαση του Σερκέι Σκριπάλ και της κόρης του με νευροτοξικό παράγοντα.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε μιλώντας σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι ήταν αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και η δράση τους είχε σχεδόν σίγουρα εγκριθεί σε ανώτερο κρατικό επίπεδο.

«Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα δύο άτομα που κατονομάσθηκαν από την αστυνομία και την εισαγγελία είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που είναι επίσης γνωστή ως GRU», δήλωσε η Μέι απευθυνόμενη στους βουλευτές λίγο αφού η βρετανική αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης αυτών των δύο προσώπων.

«Επίσης επρόκειτο σχεδόν σίγουρα για μια επιχείρηση που είχε εγκριθεί εκτός της GRU, σε ανώτερο επίπεδο του ρωσικού κράτους», πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

“Η Ρωσία πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δραστηριότητες των αξιωματικών της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της και να λογοδοτήσει για τις πράξεις τους” δήλωσε ακόμη η Μέι.

«Θέλουμε η Ρωσία να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί για τις ριψοκίνδυνες και εξοργιστικές ενέργειες της GRU, η οποία είναι τμήμα του ρωσικού κράτους. Πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις δραστηριότητες της GRU», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την Μέι, η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας ήταν πιθανόν ένα μήνυμα προς άλλους Ρώσους που ζουν στο εξωτερικό.

«Υποπτεύομαι πως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ρώσους εκείνους που ζουν αλλού και είχαν αναμιχθεί σε θέματα που σχετίζονται με το ρωσικό κράτος», δήλωσε ακόμη η Μέι. «Έγκειται όμως στους Ρώσους να εξηγήσουν τι συνέβη στο Σάλσμπερι», πρόσθεσε.

Σταματήστε να χειραγωγείτε την ενημέρωση

Από τη μεριά της η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετά την δημοσιοποίηση των ονομάτων δύο Ρώσων, κάλεσε το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης»

«Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες , δεν μας λένε τίποτα» δήλωσε η Ζαχάροβα. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αλεξάντρ Σούλγκιν χαρακτήρισε «προβοκάτσια» τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το Λονδίνο.

«Το αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσια. Δηλώσαμε αμέσως, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Σαλσμπερι» δήλωσε ο Σλούγκιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι ‘Ρωσία-1».

Στο μεταξύ το μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Αντόν Μαρόζοφ δήλωσε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να διερευνήσει την υπόθεση Σκριπάλ και το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ενοχή των Ρώσων πολιτών στην απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ.

Ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ποιό είναι το μήνυμα που ήθελε να δώσει το Λονδίνο στην Μόσχα με το να κατονομάσει τους δύο άνδρες.

«Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωση της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά. «Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο το έκαναν αυτό και τις είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά, είναι απλώς δύσκολο να το καταλάβει κανείς» υπογράμμισε ο Ουσακόφ.

« Αυτά όπως λέτε τα ‘στοιχεία’, δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι» κατέληξε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Συνομιλία με τον Τραμπ

Για το θέμα αυτό η Τερέζα Μέι το βράδυ της Τρίτης (04.09.2018) είχε συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες δηλαδή πριν κατηγορήσει ευθέως τους δύο Ρώσους αξιωματικούς.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού ανέφερε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να διαλύσουν αυτό το δίκτυο στρατιωτικών πληροφοριών, τη GRU.

“Οι ενέργειες της GRU συνιστούν απειλή για όλους τους συμμάχους μας και μοιραζόμαστε μαζί τους τις πληροφορίες που έχουμε. Θα εντείνουμε τώρα τις συλλογικές προσπάθειές μας για να διακόψουμε τη λειτουργία και να αποξηλώσουμε αυτό το δίκτυο”, τόνισε.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα με τη Βρετανία και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτή την “επιθετική ενέργεια” στο βρετανικό έδαφος.

“Οι ΗΠΑ και η Βρετανία στέκουν ακράδαντα ενωμένες θεωρώντας υπεύθυνη τη Ρωσία για την επιθετική ενέργεια σε βρετανικό έδαφος”, έγραψε ο Αμερικανός διπλωμάτης στο Twitter.

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο βρετανός πρέσβης στην Μόσχα

Εν τω μεταξύ ο βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λάουρι Μπρίστοου κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα ο Βρετανός πρεσβευτής συναντήθηκε με τον Ίγκορ Νεβέροφ, διευθυντή της δεύτερης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Λονδίνο ζήτησε να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα.

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο Πέμπτη, γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας).

Η Κάρεν Πιρς, η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Λονδίνο θέλει να ενημερώσει τους εταίρους του για τις τελευταίες εξελίξεις και τις έρευνες των βρετανικών αρχών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις