Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Υπόθεση Σκριπάλ: Οι δυο ύποπτοι βρέθηκαν στην Τσεχία το 2014 – Περιπλέκεται η υπόθεση

Υπόθεση Σκριπάλ: Οι δυο ύποπτοι βρέθηκαν στην Τσεχία το 2014 – Περιπλέκεται η υπόθεση

Νέες αποκαλύψεις για τους δυο Ρώσους που θεωρούνται ύποπτοι για για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι.

Οι δυο άντρες που είχαν γίνει αρχικά γνωστοί με τα ονόματα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντρ Πετρόφ, είχαν επισκεφθεί τον Οκτώβριο του 2014 την Πράγα με τα ονόματα αυτά, την ίδια εποχή που βρισκόταν εκεί ο Σεργκέι Σκριπάλ.

Αυτό μετέδωσε το τσέχικο ραδιόφωνο επικαλούμενο πηγή στις μυστικές υπηρεσίας της Τσεχίας, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Σκριπάλ συναντήθηκε στην Πράγα με αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχίας στους οποίους παρέδωσε πληροφορίες για πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην Τσεχία.

Σύμφωνα με την βρετανική ερευνητική ομάδα Bellicat, το πραγματικό όνομα του Αλεξάντρ Πετρόφ είναι Αλεξάντρ Μίσκιν, είναι στρατιωτικός γιατρός και έχει παρασημοφορηθεί με βραβείο ανδρείας, ενώ του Ρουσλάν Μποσίροφ είναι Ανατόλι Τσεπιγκά.

Ο Αλεξάντρ Πετρόφ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έμεινε τρεις μέρες σε ξενοδοχείο της πόλης Οστράβα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Τσεχίας και συγκεκριμένα από τις 13-16 Οκτωβρίου του 2014 και στη συνέχεια μετέβη στην Πράγα. Ο Ρουσλάν Μποσίροφ έφθασε στην τσέχικη πρωτεύουσα λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου του 2014.

Τις μέρες εκείνες έφτασε στην Πράγα και ο Σεργκέι Σκριπάλ, χωρίς ωστόσο να έχουν προσδιοριστεί οι ημέρες που διέμεινε στην τσεχική πρωτεύουσα.

Οι πηγές του τσέχικου ραδιοφώνου, υποθέτουν πως ο σκοπός της άφιξης των Πετρόφ και Μποσίροφ μπορεί να ήταν η παρακολούθηση του Σκριπάλ, η οποία είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν από τη δηλητηρίαση του στο Σάλσμπερι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της εθνικής υπηρεσίας Ασφαλείας της Τσεχίας (BIS) Λαντισλάβ Στίχα αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του τσέχικου ραδιοφώνου, δηλώνοντας λακωνικά «κανένα σχόλιο» και προσθέτοντας πως «για την BIS είναι θέμα αρχής να μη σχολιάζει τέτοιου είδους πληροφορίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις