Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Υπόθεση Σκριπάλ – “Παρέμβαση” Τραμπ: “Κύμα” απελάσεων Ρώσων από Ευρώπη!

Υπόθεση Σκριπάλ – “Παρέμβαση” Τραμπ: “Κύμα” απελάσεων Ρώσων από Ευρώπη!

Όχι μία αλλά συνολικά 18 χώρες έχουν προχωρήσει σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Μόσχα. Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα με την Μεγάλη Βρετανία να κατηγορεί την Ρωσία για την δολοφονία του πράκτορα και της κόρης του ενώ από την άλλη η Μόσχα “δείχνει” το Λονδίνο.

Και ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες, Ευρώπη και ΗΠΑ παίρνουν, όπως όλα δείχνουν, την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς προχωρούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

“Σήμερα, 18 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες” είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι “δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο” να ληφθούν “τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες” επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Τραμπ: Απέλασε 60 Ρώσους διπλωμάτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε σήμερα την απέλαση 60 Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει 12 αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Βερολίνο: Τέσσερις απελάσεις

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες των ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο απελαύνει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στον Σκριπάλ και στην κόρη του, στις 4 Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι, στην πρώτη γνωστή επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βρετανία: 23 απελάσεις και 4 στην Γαλλία

Η Βρετανία απέλασε 23 Ρώσους και η Μόσχα απάντησε απελαύνοντας τον ίδιο αριθμό Βρετανών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γαλλία δήλωσε ότι θα απελάσει τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Πολωνία

Η Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το να επιδεικνύει η Βαρσοβία αλληλεγγύη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες “είναι το σημαντικότερο πράγμα”. Παραδέχτηκε ότι “υπάρχει διπλωματικό κόστος” σε αυτήν την ενέργεια αλλά οι σύμμαχοι της Πολωνίας “το αξίζουν”.

Ιταλία – Ισπανία

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η απόφαση αυτή ελήφθη “σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία και σε συντονισμό με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας”. Επιπλέον και η Ισπανία αναμένεται να απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες.

Ρουμανία – Λετονία

Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι. Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία “σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία”. Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω του Twitter τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.

Τσεχία – Λιθουανία

Η Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. Άλλοι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Λιθουανία. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.

Ολλανδία – Δανία

Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει “πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών”, από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.

Εσθονία – Φινλανδία

Η Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ. “Σήμερα το απόγευμα καλέσαμε τον Ρώσο πρεσβευτή στον οποίο επισημάναμε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος πρέπει να φύγει από τη χώρα”, είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι “οι ενέργειές του δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης”. Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από τη Φινλανδία.

Κροατία – Σουηδία – Σλοβακία

Η Κροατία χαρακτήρισε “ανεπιθύμητο πρόσωπο” έναν Ρώσο διπλωμάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στην πόλη Σάλσμπερι, στις 4 Μαρτίου. Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη. Η Σλοβακία, τέλος, ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι “εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν” καθώς “υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην περίπτωση αυτή.

Αλβανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα δύο Ρώσους διπλωμάτες καθώς η δραστηριότητά τους δεν είναι σύμφωνη με το διπλωµατικό καθεστώς.

Στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ δεν γίνεται λόγος για την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, για την οποία κατηγορείται η Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε νωρίτερα ότι οι απελάσεις έγιναν σε συντονισμό με τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ και πως «οι Ρώσοι που έθιξαν το εθνικό συμφέρον θα αποχωρήσουν».

ΠΓΔΜ: Η χώρα προχωρά στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ σε βρετανικό έδαφος.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και εταίρους της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Μεγάλη Βρετανία και στη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η χρήση στρατιωτικών χημικών όπλων αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και αυτό επηρεάζει την ασφάλεια όλων των χωρών» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Το Όσλο απελαύνει έναν Ρώσο διπλωμάτη

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας γνωστοποίησε σήμερα ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη ως απάντηση στην επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια ενέργεια για την οποία το Λονδίνο επιρρίπτει ευθύνες στη Μόσχα.

Και άλλες χώρες προχώρησαν επίσης στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, ενώ η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση.

Ο Πούτιν θα αποφασίσει για το πώς θα απαντήσει η Ρωσία

Το Κρεμλίνο εκφράζει την λύπη του σε σχέση με την απόφαση που πήραν μια σειρά χώρες να απελάσουν ρώσους διπλωμάτες και απάντηση θα είναι ανάλογη, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς η Ρωσία θα απαντήσει στις απελάσεις ρώσων διπλωματών από 17 δυτικές χώρες, τις οποίες πυροδότησε η επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

 Αδικαιολόγητη η απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ. Η Ρωσία θα αντιδράσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της ΕΕ

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες είναι «αδικαιολόγητη» και καταστρέφει το λίγο που απέμεινε από τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σχολιάζοντας πιθανά ρωσικά αντίμετρα, ο Αντόνοφ είπε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι ανάλογη και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες το μόνο που καταλαβαίνουν είναι η ισχύς, σύμφωνα με το RIA.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις ερχόμενες ημέρες, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η απάντηση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε στο θέμα αυτό τις επόμενες ημέρες και θα απαντήσουμε σε κάθε χώρα με τη σειρά», δήλωσε η πηγή αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το RIA, μέλος της ρωσικής Άνω Βουλής δήλωσε ότι η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του προσωπικού διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στη Ρωσία απαντώντας στην απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε σε ποια βάση ο Βλαντίμιρ Ντζαμπάροφ, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Άνω Βουλής, στήριξε τον ισχυρισμό του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις