Site icon NewsIT

Ζάεφ: Αξιοπρεπής λύση που θα προστατεύει την ταυτότητα του λαού μας

25.02.2018 | 18:12
Μακεδονία Γιούνκερ

Συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ είχε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος άρχισε από τα Σκόπια την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πως κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, του επισήμανε ότι η χώρα του κάνει προσπάθειες για να προωθήσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονες. Επανέλαβε πως η Μακεδονία είναι ένα αποδεκτό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο “θα κάνει διάκριση μεταξύ της Μακεδονίας και της ομώνυμης περιοχής στην Ελλάδα.
Και πρόσθεσε: “Συνεχίζουμε με τη δέσμευση να δουλέψουμε για να λύσουμε το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική ονομασίας μας. Επιμένουμε σε μία λύση που θα είναι μόνιμξ, αλλά θα σέβεται την αξιοπρέπεια και θα προστατεύει την ταυτότητα των δύο χωρών”.

Γιούνκερ: Να βρεθεί λύση

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από τον Ζάεφ να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό. «Η χώρα σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωγραφίας. Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία ένταξης» τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλώσε εντυπωσιαμένος από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η γείτονα χώρα και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο και να λυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα.

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, τον κ. Γιούνκερ υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαρακτηρίζοντας ιστορική την επίσκεψή του. «Χιονισμένος καιρός, αλλά θερμή υποδοχή στην ΠΓΔΜ για τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην αρχή της ιστορικής βαλκανικής περιοδείας του. Έχουμε μία ευκαιρία να επιτύχουμε κοινή επιτυχία φέτος, και αυτή η μοναδική επίσκεψη είναι μια μεγάλη ενθάρρυνση» ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στη 1 Μαρτίου, είναι τα Τίρανα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, το Σαράγεβο, την Πρίστινα και τη Σόφια.

Πηγή: Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version