Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ζάεφ: Δεν έχω κανένα στοιχείο ρωσικής παρέμβασης στο δημοψήφισμα

Ζάεφ: Δεν έχω κανένα στοιχείο ρωσικής παρέμβασης στο δημοψήφισμα
Φωτογραφία Reuters

Τις καταγγελίες του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, επιχείρησε να… μαζέψει ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πληροφορίες για παρέμβαση της Ρωσίας στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στις 30 Σεπτεμβρίου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η Μόσχα είναι φίλη της βαλκανικής χώρας.

“Δεν έχω στοιχεία για καμία ρωσική επιρροή στη Μακεδονία. Η Ρωσία είναι φίλη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την ένταξη της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, (η Ρωσία) είναι αντίθετη στη εισδοχή μας στο ΝΑΤΟ.  Αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο παρέμβασης μέσω fake news, θα το μοιραστώ δημοσίως”.

Η καταγγελία Μάτις

Η τοποθέτηση Ζάεφ ήλθε στον απόηχο της καταγγελίας του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Μάτις, ότι η Ρωσία χρηματοδοτεί και προσπαθεί να ελέγξει πρόσωπα και φορείς στην ΠΓΔΜ, ώστε να υποστηρίξει το «Όχι» στο δημοψήφισμα και να εκτροχιάσει την ένταξη της χώρας στο NATO.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Ζάεφ ο κ. Μάτις είπε πως το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία στην ιστορία της γειτονικής χώρας, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Επισήμανε ότι κύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια, προσθέτοντας πως το NATO είναι έτοιμο να υποδεχτεί την ΠΓΔΜ ως το 30ό μέλος του.

Ο Αμερικανός ΥΕΘΑ συναντήθηκε επίσης με τον Σκοπιανό πρόεδρο, Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος αντιτίθεται στην Συμφωνία των Πρεσπών.

ΠΗΓΗ: META.MK

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις