Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ζάεφ: Ενδέχεται η “Μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα!

Ζάεφ: Ενδέχεται η “Μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα!

Δεν είναι η πρώτη φορά και ούτε η τελευταία που ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο κάνει δηλώσεις ιδιαίτερα προκλητικές που όμως τορπιλίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο στα Σκόπια, κατά την συζήτηση για την έγκριση της 33ης τροπολογίας του Συντάγματος για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ σε “Βόρεια Μακεδονία” ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για την Μακεδονική γλώσσα αλλά και για την “Μακεδονία του Αιγαίου!”

Η τροπολογία πέρασε με 67 ψήφους υπέρ, 23 κατά και τέσσερις αποχές, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να επαναλαμβάνει πως, ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας, εν τούτοις αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ. “Ισχύει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την ένταξη της ”Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνώ ότι πρέπει να οριστικοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε χαρακτηριστικά.

Όμως, απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του VMRO-DPMNE,  Τράιτσο Ντίμκοφ,  ότι με την αλλαγή του ονόματος σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους “Μακεδόνες” στις γειτονικές χώρες, αυτά που είπε ο Ζόραν Ζάεφ είναι εξοργιστικά.

«Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών. Και όσον αφορά  τους  “Μακεδόνες” στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, γι’ αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια- από την ανεξαρτησία της ‘Μακεδονίας’ και ότι με αυτήν τη συμφωνία ενδέχεται ( υπάρχει η πιθανότητα)  η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα».

πηγή: www.echedoros-a.gr

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις