Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ζάεφ: Στην Αυστρία για… Χορό και συναντήσεις!

Ζάεφ
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Στην Αυστρία για επίσημη συνάντηση με τον καγκελάριο της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Συνομιλίες – χωρίς να προβλέπονται στη συνέχεια δηλώσεις — θα έχουν αργά το απόγευμα στη Βιέννη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, οι οποίοι στη συνέχεια πρόκειται να επισκεφθούν μαζί τον φημισμένο Χορό της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, στον οποίο ο κ. Ζάεφ θα είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του Αυστριακού καγκελάριου.

Όπως επισημαινόταν από την αυστριακή Καγκελαρία, η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται αφενός με την συμφωνία της χώρας του με την Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος και αφετέρου με το γεγονός ότι η Αυστρία έχει θέσει τα Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της.

Κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στη Βιέννη στις 30 Ιανουαρίου και μετά τις συνομιλίες του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Ζόραν Ζάεφ είχε διαβεβαιώσει ότι θέλει να δώσει στους Ευρωπαίους περαιτέρω αποδείξεις μεταρρυθμίσεων, πέραν της Συμφωνίας που συνήψε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, για να τους πείσει να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές αξίες, περισσότερο μάλιστα απ’ ό,τι ορισμένα πρόσωπα στους κόλπους των κρατών μελών”, είχε τονίσει ο κ. Ζάεφ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του εργάζεται “καθημερινά” για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών και η Βόρεια Μακεδονία

Είχε επίσης δηλώσει “πεπεισμένος” για την ικανότητα της χώρας του να δώσει αποδείξεις για τις „προόδους της στους τομείς του κράτους δικαίου, της εφαρμογής δικαστικών μεταρρυθμίσεων”, καθώς και στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος, θερμός υποστηρικτής της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, είχε παραδεχθεί στις δηλώσεις του πως “δεν θα ήταν φρόνιμο να ορισθεί από τώρα μια συγκεκριμένη ημερομηνία” για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, καθώς, όπως είχε σημειώσει, αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τις προόδους που θα έχουν επιτευχθεί.

Υπενθυμίζεται, πως ο Αυστριακός καγκελάριος ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που είχαν χαιρετίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή στις 25 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντας την ο ίδιος ως “πραγματικά ιστορική”.

Ο συμβιβασμός στην εδώ και χρόνια διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια είναι προς όφελος των ανθρώπων στις δύο χώρες, τόνιζε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας ότι ανοίγει στην “Βόρεια Μακεδονία” (όπως αποκαλούσε ήδη τότε την γειτονική χώρα) τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο, όπως υπογράμμιζε, “υποστηρίζει πλήρως” η Αυστρία.

Ο χορός της Κρατικής Όπερας Βιέννης που θεωρείται “Ο χορός των χορών”, και απόψε γιορτάζει την 63η διοργάνωσή του μεταπολεμικά, αποτελεί το επιστέγασμα κάθε αποκριάτικης περιόδου.

Στη διάρκεια των φετινών αποκριών οι χοροεσπερίδες στην αυστριακή πρωτεύουσα ξεπερνούν τις 450 και διοργανώνονται στα δεκάδες ξακουστά και ιστορικά βιεννέζικα ανάκτορα και μέγαρα, συγκεντρώνοντας πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες και αποφέροντας στη βιεννέζικη οικονομία σχεδόν 150 εκατομμύρια Ευρώ, σε έμμεσα ή άμεσα έσοδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις