Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ζακ Σιράκ: Παρέλαση ξένων ηγετών στο τελευταίο αντίο

Ζακ Σιράκ: Παρέλαση ξένων ηγετών στο τελευταίο αντίο

Οι Γάλλοι αποτίουν και σήμερα φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρό τους Ζακ Σιράκ, σημαίνουσα μορφή της πολιτικής ζωής της χώρας για 40 χρόνια, που από τον θάνατό του την Πέμπτη χαρακτηρίζεται από πολλούς «βαθιά Γάλλος», με τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του. Η Δευτέρα έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους.

Σήμερα στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι έγινε η επίσημη τελετή παρουσία πολλών ξένων προσωπικοτήτων. Ο θάνατος του Ζακ Σιράκ σε ηλικία 86 ετών, του «ουμανιστή», λάτρη της καλής ζωής, κυρίαρχης φυσιογνωμίας της γαλλικής δεξιάς, που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για πολλά χρόνια, προκάλεσε συγκίνηση στη χώρα της οποίας υπήρξε πρόεδρος για 12 έτη (1995-2007) αφού θήτευσε ως δήμαρχος του Παρισιού από το 1977 ως και το 1995. Ο Ζακ Σιράκ, θα ενταφιαστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Καλυμμένο με τη γαλλική σημαία, το φέρετρο του Ζακ Σιράκ, μεταφέρθηκε στην παρισινή εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου υπό τα βλέμματα περίπου 2.000 προσκεκλημένων. Κατά την είσοδό του στον ναό, το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο προαύλιο χειροκρότησε.


Ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος παραμένει κλειστός για το κοινό μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 15 Απριλίου, ήταν κατάμεστος. Παρόντες ήταν 80 ξένες προσωπικότητες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, πρώην ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών.
Εκτός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν παρόντες οι πρόεδροι της Ιταλίας και του Κονγκό Σέρτζο Ματαρέλα και Ντενί Σασού Νγκέσο, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας και ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι.

Τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ 6ο, ο οποίος ασθενεί, εκπροσώπησε ο γιος του, ο πρίγκιπας Μουλάι Ελ Χάσαν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα παραθέσει στη συνέχεια γεύμα σε ορισμένους από τους επισκέπτες αυτούς. Όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο, ο Πούτιν αναμένεται να αναχωρήσει πριν από το γεύμα.

Η κόρη του Ζακ Σιράκ, Κλωντ Σιράκ
Η Μπριζίτ Μακρόν
Ο Νικολά Σαρκοζί και η Κάρλα Μπρούνι
Ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό

Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Γάλλοι, μεταξύ των οποίων και νέοι, έσπευσαν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων στο προεδρικό μέγαρο του Ελιζέ γράφοντας επαινετικά σχόλια, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για έναν άνδρα που από το 2002 προειδοποιούσε ότι «Το σπίτι μας καίγεται» εξαιτίας του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής, είπε «όχι» στον δεύτερο πόλεμο του Ιράκ, και αναγνώρισε την ευθύνη του γαλλικού Κράτους στα ναζιστικά εγκλήματα.

Και η διάσημη ηθοποιός, Σάλμα Χάγιεκ με τον σύζυγό της
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Η τελετή ξεκίνησε στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου των Απομάχων (Invalides), του μνημείου όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και ο τάφος του Ναπολέοντα.

Ακολούθησε η λειτουργία στην οποία παρέστη και ο Εμανουέλ Μακρόν στην Εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι. Πολλές ξένες προσωπικότητες παραβρέθηκαν στην τελετή.

Στις 15.00 θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία.

φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις