Κόσμος

Ζελένσκι και υπουργοί των ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να πείσουν τους Γερουσιαστές να εγκρίνουν νέα βοήθεια στην Ουκρανία

«Σύννεφα» έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάνω από την Ουκρανία, όχι μόνον εξαιτίας της μικρότερης της αναμενόμενης προόδου στα μέτωπα, αλλά κυρίως γιατί η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ μοιάζει να κρέμεται σε μία κλωστή.

Ήδη Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα στείλουν στην Ουκρανία όλα τα διαθέσιμα κονδύλια, τα οποία όμως στη συνέχεια «στερεύουν».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο σχεδόν 106 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι ελέγχουν την Βουλή των Αντιπροσώπων με ισχνή πλειοψηφία, απέρριψαν την έγκριση του πακέτου.

Έτσι σήμερα 5.12.2023 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κορυφαίοι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα υποστηρίξουν ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών γιατί μια νέα εισροή στρατιωτικής βοήθειας είναι κρίσιμη και αναγκαία για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τους Ρώσους εισβολείς.

Την συνεδρίαση συγκαλεί ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στην Γερουσία Τσακ Σούμερ, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, που ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι η κυβέρνηση προσκάλεσε τον Ζελένσκι να μιλήσει ενώπιον των γερουσιαστών μέσω ασφαλούς βιντεοσύνδεσης, «ώστε να ακούσουμε απευθείας από τον ίδιο τι ακριβώς διακυβεύεται σε αυτήν την ψηφοφορία».

Επιπλέον, μια σειρά από κορυφαία στελέχη του Μπάιντεν, όπως ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να ενημερώσουν σήμερα τους γερουσιαστές.

Ο Σούμερ ξεκίνησε επίσης τη διαδικασία προώθησης ενός νομοσχεδίου έκτακτης βοήθειας για την Ουκρανία και το Ισραήλ στη Γερουσία.

«Η εθνική ασφάλεια της Αμερικής διακυβεύεται σε όλο τον κόσμο», είπε ο Σούμερ στην ομιλία του στη Γερουσία. «Αυταρχικοί ηγέτες, δικτάτορες διεξάγουν πόλεμο ενάντια στη δημοκρατία, εναντία στις αξίες μας, ενάντια στον δικό μας τρόπο ζωής. Αυτός είναι ο λόγος που η έγκριση μιας επιπρόσθετης χρηματοδότησης είναι τόσο σημαντική. Θα καθορίσει την τροχιά της δημοκρατίας για τα επόμενα χρόνια».

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει τον Νοέμβριο στο πρακτορείο Reuters ότι παρά την αργοπορία, η Ουκρανία θα προσπαθήσει να έχει αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης έως το τέλος του έτους και ότι παραμένει σίγουρος ότι το Κίεβο θα έχει επιτυχίες στον πόλεμο παρά τις δυσκολίες στο μέτωπο.

Όμως η αδιέξοδη προσπάθεια για την παροχή αμερικανικής βοήθειας έχει θορυβήσει τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν, ο οποίος φοβάται ότι μια αποτυχία να βοηθήσει περαιτέρω την Ουκρανία θα αυξήσει την πιθανότητα να σημειώσουν νίκες οι Ρώσοι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μακρόν με βίντεο βάζει τέλος στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία – Stop και στα κινητά στα σχολεία
«Οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων μας δεν είναι προς πώληση, ούτε πρέπει να χειραγωγούνται, είτε από αμερικανικές πλατφόρμες είτε από κινεζικούς αλγόριθμους»
Εμανουέλ Μακρόν
CNN: Η Γροιλανδία, η Αρχαία Αθήνα και ο Θουκυδίδης – Οι κίνδυνοι από την επίδειξη ωμής ισχύος σε συμμάχους
Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ ανέβηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, παρέθεσε Θουκυδίδη, ως προειδοποίηση - «Οι ισχυροί πράττουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υφίστανται ό,τι πρέπει»
Η Γροιλανδία
Wall Street Journal: Κορυφαίος Κινέζος στρατηγός και στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ υπό έρευνα για διαρροή πυρηνικών στοιχείων στις ΗΠΑ
Στο επίκεντρο καταγγελιών ο ανώτερος στρατηγός Zhang Youxia για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα προαγωγές, κατάχρηση εξουσίας και πολιτικές κλίκες στον κινεζικό στρατό
Ο Zhang Youxia