Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ζελένσκι σε κοινοβούλιο Αυστραλίας: Ζήτησε νέες και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας μίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζητώντας νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μια αποτυχία να τιμωρηθεί η Μόσχα μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κηρύξουν πόλεμο εναντίον γειτόνων τους.

«Αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία τώρα, αν δεν θεωρηθεί υπεύθυνη, τότε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου που ανυπομονούν για έναν παρόμοιο πόλεμο εις βάρος των γειτόνων τους θα αποφασίσουν ότι τέτοια πράγματα είναι και γι’ αυτές πιθανά», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Καθισμένος στο γραφείο του και φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν διευκρίνισε ποιες χώρες φοβάται ότι θα μιμηθούν τη Ρωσία. 

«Η τύχη της παγκόσμιας ασφάλειας αποφασίζεται σήμερα. Κανένας δεν μπορεί να καταφέρει να κερδίσει…κανένας δεν μπορεί να σώσει κάποιο τμήμα του κόσμου από ραδιενεργό (καταστροφή), η οποία θα επέρχετο αν χρησιμοποιούνταν πυρηνικά όπλα», είπε ο Ζελένσκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία και οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν εγείρει ανησυχίες για την αυξανόμενα επιθετική ρητορική της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, την ανεξαρτησία της οποίας αμφισβητεί το Πεκίνο.

Επίσης, η Αυστραλία έχει προμηθεύσει με αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικό υλικό την Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, περιλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία.

΄Εχει επιβάλει συνολικά 476 κυρώσεις εις βάρος 443 ατόμων, περιλαμβανομένων επιχειρηματιών του στενού κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και εις βάρος 33 οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου τμήματος του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλων των οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για το κρατικό χρέος.

Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον 35% δασμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, η οποία όπως λέει η Καμπέρα, στήριξε την εισβολή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις