Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζιμπάμπουε: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Μουγκάμπε μετά το πραξικόπημα

Μουγκάμπε

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο 93χρονος αρχηγός του κράτους εμφανίστηκε με την ευκαιρία τελετής απονομής πανεπιστημιακών πτυχίων στη Χαράρε. Ο Μουγκάμπε φορούσε μπλε τήβενο και ασορτί κάλυμμα κεφαλής στην τελετή του πανεπιστημίου Zimbabwe Open. Την παραμονή είχε συνομιλήσει με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα. Είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στους στρατιωτικούς.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ το είπαν ξεκάθαρα πως θέλουν να φύγει ο Μουγκάμπε από την εξουσία. Γιατί όταν κορυφαίο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι η Ουάσινγκτον θέλει να αρχίσει μια νέα εποχή στην αφρικανική χώρα, δεν εννοεί τίποτα λιγότερο.

Η έμμεση αλλά σαφέστατη προτροπή στον Μουγκάμπε να φύγει ήρθε από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αρμοδιότητα την Αφρική.

Πραξικόπημα για τα… μάτια της Γκρέις

Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στη Ζιμπάμπουε την περασμένη Τετάρτη (15.11.2017). Αναλυτές θεωρούν ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα είχε σκοπό να αποτραπεί η μεταβίβαση της εξουσίας από τον 93χρονο Μουγκάμπε στη σύζυγό του, την Γκρέις.

Επισήμως πάντως ο Μουγκάμπε δεν έχει παραιτηθεί, ούτε ανατραπεί. Μάλιστα, την Πέμπτη κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες του 93χρονου προέδρου που κρατείται στο σπίτι του. Φωτογραφήθηκε να ανταλλάσσει χειραψία με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Κονσταντίνο Τσιουένγκα.

Μουγκάμπε… out

Ο Ντόναλντ Γιαμαμότο, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις αφρικανικές υποθέσεις, μίλησε στο Reuters για την πολιτική κρίση στη Ζιμπάμπουε. Και εκτός από τη νέα αρχή που θέλει στη χώρα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ο Μουγκάμπε οποιοδήποτε ρόλο στην «επόμενη μέρα», μεταβατικό ή εθιμοτυπικό.

«Πρόκειται για τη μετάβαση της Ζιμπάμπουε σε μια νέα εποχή, πραγματικά αυτό ελπίζουμε». Αυτό ανέφερε ο Γιαμαμότο στο περιθώριο συνάντησης με στελέχη της Αφρικανικής Ένωσης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Χαρακτήρισε δε την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε «πολύ ρευστή».

Είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συζητούσε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Χαράρε εάν στη χώρα προωθούνταν πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις