Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η ζωή στη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν: Κατάσκοποι γιαγιάδες, πανεπιστήμια χωρίς ρεύμα και ζωολογικοί κήποι με… γάτες και σκύλους

Η ζωή στη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν: Κατάσκοποι γιαγιάδες, πανεπιστήμια χωρίς ρεύμα και ζωολογικοί κήποι με… γάτες και σκύλους

– Ο Travis Jeppesen είναι ο πρώτος Αμερικανός που πήγε για σπουδές στην Βόρεια Κορέα
– Ο 36χρονος έχει γράψει το βιβλίο “Τα λέμε στην Πιονγκγιάνγκ! Ταξίδι στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν”
– Το σοκαριστικό ξύπνημα κάθε πρωί
– Το περιστατικό που τον σημάδεψε

Για την ζωή στην Βόρεια Κορέα, την χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, μίλησε ο Travis Jeppesen! Ο 36χρονος, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο “Τα λέμε στην Πιονγκγιάνγκ! Ταξίδι στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν”, είναι ο πρώτος Αμερικανός που πήγε για σπουδές στην Βόρεια Κορέα.

Ο Travis Jeppesen επισκέφτηκε την χώρα για τρίτη φορά και μίλησε για την απίστευτη εμπειρία του. Ο νεαρός αποκάλυψε ότι είδε ντόπιους να “χαζεύουν” σκύλους στο ζωολογικό κήπο, μια γυναίκα που πουλάει σνακ στο δρόμο να εξαφανίζεται βίαια ενώ αποκάλυψε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει παντού κατασκόπους σε κάθε σπίτι της χώρας.

Πολυτέλεια συνδυασμένη με… κατασκοπεία

Από το Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, ο Travis Jeppesen, το καλοκαίρι του 2016 αποφάσισε και τα κατάφερε να γραφτεί στο Πανεπιστήμιο Kim Hyong Jik στην βόρεια περιοχή της χώρας όπου σπούδασε κορεατική γλώσσα για ένα μήνα.

Ωστόσο, δεν έμεινε σε κάποιο φθηνό φοιτητικό διαμέρισμα αλλά στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο Sosan στην Πιονγκγιάνγκ ενώ είχε δυο “ξεναγούς” μαζί του όλη την ώρα όπου και αν πήγαινε.

«Το δωμάτιό μου είχε  δύο ολοκαίνουργια τεράστια κρεβάτια και πανάκριβα έπιπλα από την Κίνα, μια μεγάλη ντουλάπα, ένα μπαλκόνι με θέα στην πόλη και ένα κλιματιστικό», αναφέρει.

Μάλιστα, στο βιβλίο του αποκαλύπτει ότι καθώς έπινε το ποτό του στο μπαρ του ξενοδοχείου τον είχαν πλησιάσει θαμώνες και τον είχαν συμβουλεύσει να προσέχει καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέα δεν είναι καλές και χειροτερεύουν.

Το σοκαριστικό ξύπνημα

Ο ίδιος περιγράφει ότι το πρωινό ξύπνημα στην χώρα ήταν το λιγότερο σοκαριστικό. Και αυτό γιατί κάθε πρωί όλοι οι πολίτες ξυπνούσαν στις πέντε τα ξημερώματα καθώς έπαιζε το τραγούδι – ύμνος: “Where Are You, Dear General?” προς τιμήν του Κιμ Ιλ-σονγκ.

«Είναι πολύ, πολύ συγκλονιστικό και πολύ περίεργο. Ακούγεται σχεδόν σα να είναι βγαλμένο από μια ταινία του David Lynch. Είναι ένα από τα πράγματα που σας υπενθυμίζει ότι ο αγαπητός ηγέτης είναι μαζί σας παντού. Σε κάθε στιγμή”, ανέφερε ο 36χρονος.

Πανεπιστήμιο χωρίς ρεύμα

Ο Travis Jeppesen παρακολουθούσε μαθήματα για δύο ώρες κάθε πρωί από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ήταν «αφιερωμένα στην εργασία και τις εκδρομές».

Ωστόσο, σπούδασε κάτω από απίστευτες συνθήκες, καθώς το πανεπιστήμιο του συνήθως δεν είχε ρεύμα ενώ και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις δεν ήταν καλές..

“Οι διάδρομοι ήταν σκοτεινοί. Τα μπάνια ήταν χάλια με τα υδραυλικά να είναι ανύπαρκτα. Είχαν σπάσει. Είναι μία πολύ φτωχή χώρα που μοιάζει με τριτοκοσμική χώρα” τόνισε.

Travis Jeppesen: Κάθε σπίτι είχε και τον δικό του κατάσκοπο

Ο 36χρονος Αμερικανός τόνισε ότι κάθε σπίτι είχε και τον δικό του… κατάσκοπο που είναι γνωστός ως “inminbanjang”. Ο κατάσκοπος ήταν συνήθως μεσήλικας ή ηλικιωμένη γυναίκα.

Η δουλειά του ήταν να παρακολουθεί την γειτονιά και τους κατοίκους και να ενημερώνει την κυβέρνηση. Στο βιβλίο του, ο Jeppesen λέει ότι η δουλειά του είναι να «ενισχύσει την επαναστατική επαγρύπνηση» όπως περιέγραφε μία αφίσα προπαγάνδας.

«Παρακολουθεί προσεκτικά τα περιστατικά και δίνει βάση και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Ένας καλός “inminbanjang” ξέρει ακόμα και πόσα κουτάλια και ξυλάκια είναι στην κουζίνα της κάθε οικογένειας! Μάλιστα, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία και ως σύνθημα” έγραψε.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κενά και δεν γίνονται παρασπονδίες μιας και κάποιοι κατάσκοποι κάνουν τα “στραβά μάτια”! Φυσικά με ανταλλάγματα και όχι δωρεάν!

Βόρεια Κορέα και μόδα

Ο ίδιος αποκάλυψε και την μόδα που ακολουθούν οι πολίτες στην Βόρεια Κορέα. Οι άντρες φάνηκαν φορούν κοντομάνικα πουκάμισα όλων των χρωμάτων και σχεδίων καθώς και φανταχτερά Rolex στους καρπούς τους, αν και συχνά είναι ψεύτικα.

Οι γυναίκες φορούσαν φούστες και περιστασιακά επιτρέπονταν τζιν για ορισμένες από αυτές.  Μια καυτή τάση για τις κυρίες ήταν τα ψηλά τακούνια με κάλτσες.

Ζωολογικοί κήποι με γάτες και σκύλους

Αυτό που του έκανε τρομερή εντύπωση ανέφερε πως ήταν το γεγονός ότι Βορειοκορεάτες πολίτες επισκέπτονται το ζωολογικό κήπο το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για περισσότερα από 6.000 ζώα και 650 είδη, ωστόσο, κατά κύριο λόγο πρόκειται για σκύλους και γάτες.

«Η κατοχή κατοικιδίων ζώων δεν ήταν ποτέ μέρος του πολιτισμού τους. Η Βόρεια Κορέα ήταν ανέκαθεν μια πολύ φτωχή χώρα και είχαν πάντα δυσκολίες ακόμα και για τα βασικά. Κρατώντας ένα ζώο που πρέπει να ταΐζεται όταν οι ίδιοι δεν παίρνουν αρκετό ρύζι για να περάσουν τη μέρα είναι μια εξωφρενική πολυτέλεια γι ‘αυτούς», είπε ο Jeppesen.

Η γυναίκα που απομακρύνθηκε, ενώ πουλούσε σνακ

Επιπλέον ένα περιστατικό που τον σημάδεψε ήταν το ότι ενώ ήταν βόλτα στο ζωολογικό κήπο είδε μια ηλικιωμένη γυναίκα που πουλούσε παγωτά και καραμέλες να απομακρύνεται βίαια από δύο αστυνομικούς.

«Προσπαθούσα να κοιτάζω με ακρίβεια από πού την πήγαιναν, αλλά δεν τους έβλεπα… δεν νομίζω ότι τελείωσε καλά γι ‘αυτήν», έγραψε στο βιβλίο του.

Πάντως για την ιστορία, ο  Travis Jeppesen κατάφερε να ολοκληρώσει τα μαθήματα του και να επιστρέψει στην πατρίδα του ζωντανός ενώ κάνει καριέρα πουλώντας την “εμπειρία” του από την χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πηγή: dailymail.co.uk

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις