Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ζόρια για τον Μακρόν! Διαδηλώσεις για τα εργασιακά

Μακρόν

Οι μεταρρυθμίσεις του Εμανουέλ Μακρόν στα εργασιακά τον φέρνουν αντιμέτωπο με τα συνδικάτα.

Οι εργαζόμενοι τον κατηγορούν για κινήσεις υπέρ των επιχειρήσεων και εναντία στα συμφέροντα των εργαζόμενων και κατεβαίνουν στους δρόμους.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο αριστερό συνδικάτο CGT θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα σήμερα εναντίον της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Απευθύνοντας κάλεσμα σε όλη την εργατική τάξη, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του CGT, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν «κοινωνικό πραξικόπημα».

Πάντος για τον Γάλο πρόεδρο το καλό είναι ότι οι μεγάλες συνδικαλιστικές ενώσεις δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Η διάσπαση ευνοεί τον Μακρόν.

Η κυβέρνηση παρουσίασε τον περασμένο μήνα μέτρα που συμπεριλαμβάνουν τη θέσπιση ορίου στις αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε περιπτώσεις απολύσεων που κρίνονται άδικες, πολύ μεγαλύτερες ελευθερίες στις εταιρείες όσον αφορά τις απολύσεις, τις προσλήψεις, την κατάρτιση επιχειρησιακών (αντί των κλαδικών) συμβάσεων και τον καθορισμό των όρων απασχόλησης. Σχεδιάζει να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά την 22α Σεπτεμβρίου.

«Είμαι απόλυτα αποφασισμένος και δεν θα υποχωρήσω μπροστά στους λουφαδόρους, τους κυνικούς, τους σκληροπυρηνικούς», είπε ο Μακρόν σε Γάλλους επιχειρηματίες την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Τα δικαιώματα των Γάλλων εργαζομένων προστατεύονται εδώ και δεκαετίες από μια ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι ο κώδικας αποθάρρυνε τις επενδύσεις, επιβράδυνε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την 1η Σεπτεμβρίου αποκάλυψε μια ανάμικτη εικόνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο γάλλος πρόεδρος. Οι έξι στους δέκα αντιτάσσονται στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις γενικά, αλλά ερωτηθέντες για συγκεκριμένα μέτρα που προτάθηκαν ενέκριναν τα περισσότερα.

Εργαζόμενοι που ανήκουν στο CGT από τους κλάδους των σιδηροδρόμων, του πετρελαίου και της ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν σήμερα. Ο επικεφαλής του συνδικάτου Μαρτινέζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» τη δήλωση του Μακρόν περί «λουφαδόρων» και προειδοποίησε ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται.

Παρότι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Γαλλίας, η CFDT, υποδέχθηκε τα μέτρα του Μακρόν με «βαθιά απογοήτευση», ανέφερε ότι δεν θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση του CGT.

Το ίδιο αποφάσισε και το συνδικάτο Force Ouvrière (FO), το οποίο συμπαρατάσσεται συχνά με το CGT, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του με μερίδα στελεχών του να ξεκαθαρίζει πως θα κατέβει στις διαδηλώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις