Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ζόρια για τον Ζάεφ στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών! Τι δείχνει δημοσκόπηση

Ζόρια για τον Ζάεφ στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών! Τι δείχνει δημοσκόπηση
Φωτογραφία αρχείου Reuters

– Το δημοψήφισμα στα Σκόπια θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου
– Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει τη εκστρατεία του υπέρ του “ναι”
– Διαβάστε τα στοιχεία της δημοσκόπησης

Δώδεκα ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δημοσκόπηση της εταιρείας Market Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk, δείχνει… ζόρια για τον Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σκοπιανοί πολίτες, και ειδικότερα οι Σλαβομακεδόνες, φαίνεται πως δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμφωνία και μάλιστα αυξήθηκε ο αριθμός όσων θέλουν να το “μποϋκοτάρουν”. Έτσι, δεν αποκλείεται, το δημοψήφισμα να εξελιχθεί σε ντέρμπι.
Στο σχετικό ερώτημα, ένα ποσοστό 25,2% δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα (εκ των οποίων 35,3% προέρχεται από τους Σλαβομακεδόνες της γείτονος), εν αντιθέσει με το 48% που δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες ενώ αναποφάσιστοι εμφανίζονται 26,8%.

Στο ερώτημα “είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών” το 51,1% των ερωτηθέντων απαντά “ναι”, ενώ το 48,9% δηλώνει “όχι”.

Όσον αφορά στην εθνοτική προέλευση, το χάσμα μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών για τη συμφωνία των Πρεσπών μοιάζει αγεφύρωτο. Μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει “όχι”. Εντούτοις, το 95% των Αλβανών δηλώνει “ναι” στη συμφωνία, και μόλις το 5% διαφωνεί.

Στο ερώτημα “είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”;”, “Όχι” απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων, ενώ “ναι” απαντά το 47,4%.

Πηγή: mkd.mk

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις