Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

76ο Φεστιβάλ Λοκάρνο: Η «απόβαση» του ελληνικού σινεμά

76ο Φεστιβάλ Λοκάρνο: Η «απόβαση» του ελληνικού σινεμά

Το ελληνικό σινεμά κατακτά το 76ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο! Ποιές είναι οι ελληνικές συμμετοχές σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου της Ευρώπης! 

Τρεις Έλληνες σκηνοθέτες και μία ελληνική συμπαραγωγή συμμετέχουν στο 76ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης και θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Αυγούστου.

Η Σοφία Εξάρχου ανοίγει το περίοπτο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ με το «Animal», τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της μετά το πολυβραβευμένο «Park» το 2016. Στην ταινία που γυρίστηκε το φθινόπωρο του 2022 σε Αττική και Κρήτη μια ομάδα ανιματέρ, παλιών και νέων, παρουσιάζει κάθε βράδυ το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα στη σκηνή του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Mirage.

Επικεφαλής τους η Κάλια, η πιο «παλιά», και δίπλα της ο Σίμος στο ρόλο του «παρουσιαστή», η μικρή του κόρη Μαίρη, η νεοφερμένη Εύα, ο Θωμάς, ο Vladimir, η Φανή, όλοι τους μέλη μιας ιδιότυπης, παράταιρης οικογένειας. Βρισκόμαστε στις αρχές της τουριστικής σεζόν και το ξενοδοχείο γεμίζει επισκέπτες.

Χάρτινα ντεκόρ, νάιλον κοστούμια, κωμικά σκετς, φάλτσα καραόκε και φτηνό γκλίτερ γεμίζουν την υπαίθρια σκηνή κάθε βράδυ. Καθώς όμως οι εβδομάδες περνάνε, η θερινή φιέστα γίνεται ολοένα και πιο άγρια, περισσότερο τολμηρή. Οι νύχτες της Κάλιας μοιάζουν πλέον ανεξέλεγκτες. Η ποπ έκσταση του ιλουστρασιόν δίνει τη θέση της στο κενό μιας μεθυσμένης εξτραβαγκάντζας και σκληρές αλήθειες αποκαλύπτονται μέσα από το σκοτάδι. Όταν όμως τα φώτα ανάψουν ξανά, το σόου πρέπει να συνεχιστεί.

«Με φόντο ένα καλοκαιρινό θέρετρο, εκεί που ορδές τουριστών συρρέουν κάθε καλοκαίρι και το “κέφι” δεν σταματάει ποτέ, το Animal ακολουθεί τους ήρωές του μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής. Πώς είναι να φοράς το ίδιο κοστούμι, να παίζεις τους ίδιους ρόλους και να εκτελείς το ίδιο πρόγραμμα με ενέργεια και χαμόγελο κάθε μέρα; Εκεί που γυρίζουν τα γρανάζια της “Live your myth in Greece” φαντασίωσης και που, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να καεί ακόμα και τη νύχτα…», αναφέρει η Σοφία Εξάρχου στο σκηνοθετικό της σημείωμα για τη νέα της ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Δήμητρα Βλαγκοπούλου. Μαζί της η Φλομαρία Παπαδάκη και μια εκλεκτή ομάδα ηθοποιών, χορευτών και performers.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο συναντάμε επίσης το «The Invisible Fight» («Η Αόρατη Μάχη») του Εσθονού Ράινερ Σάρνετ, με παραγωγό τη Neda Film της Αμάντας Λιβανού. Πρόκειται για μία kung fu κωμωδία σε ένα ορθόδοξο μοναστήρι στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μικρού μήκους, θα κάνει πρεμιέρα το «Scorched Earth» της Μαρκέλας Κονταράτου με πρωταγωνιστές τους Δανάη Δήμου, Βαγγέλη Ευαγγελινό και Αφροδίτη Κατσαρού. Κατά τη σύνοψη της ταινίας, στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, η Στέλλα αποδρά από τον καύσωνα της Αθήνας στο εξοχικό της. Όσο γράφει την πτυχιακή της, κατασκοπεύει τον γείτονά της και την κοπέλα του και, σύντομα, θ’ αρχίσει να τον υποψιάζεται για κάτι φρικτό.

Επιπλέον, στο Διαγωνιστικό Τμήμα Pardi di Domani – Corti d’autore (Auteur Short Films Competition), το τμήμα του φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο σε ταινίες μικρού μήκους καθιερωμένων σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η 8λεπτη μικρού μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, «Η Μητέρα μου Είναι Αγία».

Στην ταινία, με πρωταγωνιστές την Αγγελική Παπούλια σε έναν απροσδόκητο ρόλο και τον Ιταλό Jacopo Olmo Antinori, γνωστό από την τελευταία ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, «Εγώ κι Εσύ», η συνάντηση ενός γιου με τη μητέρα του στη γενέτειρά της Ελευσίνα, παίρνει μια εντελώς απροσδόκητη στροφή. Για τον σκηνοθέτη, αυτή είναι «μια επιστροφή στις ρίζες του εντελώς χειροποίητου σινεμά, μια ταινία που στη σύντομη διάρκειά της οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα προσωπικές και πολιτικές διαψεύσεις σε ένα λυτρωτικό θρησκευτικό slapstick».

Ο Σύλλας Τζουμέρκας επιστρέφει για τρίτη φορά στο Λοκάρνο -εννιά χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία του «A Blast» στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ και έξι χρόνια μετά την εκτός συναγωνισμού συμμετοχή του με το μικρού μήκους essay film «Α Μanifesto for the Un-Communal» το 2017. Η ταινία γυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιάμισης μέρας στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στις 22 Απριλίου στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο της δράσης «Μυστήριο 84, ΠΑΝΗΓΥΡΙ – Live Cinema, Εργατική Τάξη, Σειρήνες», του πρωτοποριακού φεστιβάλ που συνεπιμελήθηκε ο Σύλλας Τζουμέρκας μαζί με τους Lorenzo Esposito και Μαρία Χατζηχριστοδούλου.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις