Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

David Chipperfield: Ο βραβευμένος με το Pritzker Architecture Prize 2023 εξομολογείται

David Chipperfield: Ο βραβευμένος με το Pritzker Architecture Prize 2023 εξομολογείται

Ο Βρετανός αρχιτέκτονας David Chipperfield βραβεύτηκε με το φετινό Pritzker Architecture Prize, το οποίο θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο αρχιτεκτονικής διεθνώς· η βράβευση έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς τα γραφεία Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη επελέγησαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η επιτροπή απονομής του βραβείου επικρότησε το ότι ο Chipperfield «αποφεύγει τον συρμό» και αναγνώρισε την «αφοσίωσή του σε μια αρχιτεκτονική ανεπιτήδευτης αλλά μετασχηματιστικής παρουσίας στο άστυ».

Ο Chipperfield εργάστηκε για τους επίσης βραβευμένους με το Pritzker Architecture Prize Norman Foster και Richard Rogers πριν ιδρύσει το David Chipperfield Architects στο Λονδίνο, το 1985· το οποίο σήμερα διατηρεί γραφεία στο Βερολίνο, το Μιλάνο, τη Σαγκάη και το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα.

Στο πλαίσιο της σειράς podcast Face to Face, o Chipperfield είχε πει στον Marcus Fairs, τον εκλιπόντα ιδρυτή και αρχισυντάκτη του Dezeen, ότι καμιά φορά αισθάνεται «λίγο σαν να παριστάνει». «Η αποφασιστικότητα και η αφοσίωση μπορούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη ταλέντου.

Αυτό είναι μια κουβέντα που κάνω πολλές φορές με τη σύζυγό μου, δεν πιστεύω ότι είμαι τόσο ταλαντούχος για αρχιτέκτονας, πιθανώς απλά πιο επίμονος» είχε πει. Εξήγησε ότι, παρά την ολοκλήρωση πολυάριθμων βραβευμένων αρχιτεκτονημάτων σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να ταλανίζεται από σύνδρομο κάποιου που προσποιείται και ισχυρίστηκε ότι νιώθει «δήθεν», συγκρινόμενος με κάποιους από τους συγχρόνους του.

«Δεν είμαι ταλαντούχο πρόσωπο σαν τον Renzo (Piano) – είμαι ένας καλός καταλύτης, πιστεύω ότι είμαι καλός στο να προκαλώ, είμαι καλός στη χάραξη στρατηγικής – έχω μια αίσθηση στόχου αλλά δεν έχω εγγενή δημιουργικά ταλέντα στο επίπεδο κάποιου σαν τον Renzo ή ίσως σαν τον Frank Gehry ή τον Álvaro Siza. ‘Αρα, με αυτή την έννοια αισθάνομαι λίγο σαν να παριστάνω» είχε τονίσει.

Ωστόσο, το γραφείο του δημιούργησε αρχιτεκτονήματα-τοπόσημα όπως την αίθουσα τέχνης Hepworth Wakefield το 2011, το Saint Louis Art Museum στο Μιζούρι το 2013, το Museo Jumex στην Πόλη του Μεξικού το 2013 και την James Simon Galerie στο Βερολίνο το 2018.

Οι ανακαινίσεις είναι άλλη μία ειδίκευση του David Chipperfield Architects· έχει ανακαινίσει το Neues Museum και τη Neue Nationalgalerie στο Βερολίνο.

Η απονομή στον 52ο κάτοχο πλέον του βραβείου θα γίνει στην τελετή 2023 Pritzker Prize στην Αθήνα τον Μάιο.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις