Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Oscars 2023: Τα 5 ερωτήματα για τη μεγάλη βραδιά

Oscars 2023: Τα 5 ερωτήματα για τη μεγάλη βραδιά
ΦΩΤΟ REUTERS

Λίγες ώρες έμειναν για την 95η τελετή των βραβείων Oscar και ο Guardian βάζει πέντε μεγάλα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν στη φετινή τελετή.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες για τη λαμπερή τελετή που θα παρακολουθήσουμε στη χώρα μας, στις δύο τα ξημερώματα.

Θα τα κερδίσει όλα η ταινία «Τα πάντα όλα»;

Πρόκειται για την ταινία που έχει κερδίσει όλα τα βραβεία της συντεχνίας (Παραγωγών, Ηθοποιών, Σεναριογράφων και Σκηνοθετών) και μέχρι σήμερα, δεν το έχει πετύχει αυτό καμία ταινία χωρίς να πάρει στο τέλος και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

Άλλο ένα «στοίχημα» για τη συγκεκριμένη ταινία, θα μπορούσε να είναι το πόσα Όσκαρ θα πάρει τελικά και αν θα καταφέρει να γίνει η ταινία με τα περισσότερα Όσκαρ. Μέχρι τώρα το… ρεκόρ έχουν οι ταινίες Ben-Hur, Τιτανικός και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Επιστροφή του Βασιλιά.

Αυτό θα γίνει αν το «Everything All At Once» κερδίσει και στις 11 κατηγορίες για τις οποίες είναι υποψήφιο.

Ποιος θα κερδίσει τα βραβεία καλύτερου/ης ηθοποιού

Η Μισέλ Γέο του «Everything All At Once» είναι «απέναντι» στην Κέιτ Μπλάνσετ που είναι υποψήφια για το Tár.

Στην κατηγορία καλύτερου άντρα ηθοποιού θα «κονταροχτυπηθούν» οι Μπρένταν Φρέιζερ από την ταινία «The Whale» και ο Όστιν Μπάτλερ από τον «Elvis».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει κάποιες υποψηφιότητες;

Μπορεί να απορρίφθηκε φέτος το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εμφανιστεί στη φετινή τελετή μέσω βιντεοσύνδεσης ωστόσο, στην κατηγορία του καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους περιλαμβάνεται το «A House Made of Splinters», για τον αγώνα ενός ορφανοτροφείου στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία. Επίσης, υπάρχει το «Navalny», για τον φυλακισμένο Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, που είναι και το φαβορί στην κατηγορία.

Τέλος, το «All Quiet on the Western Front» είναι στην πρώτη θέση των υποψηφίων για την καλύτερη διεθνή ταινία και μάλιστα στην κούρσα για την καλύτερη ταινία στα Όσκαρ.

Θα παρακολουθήσει κανείς τα φετινά Όσκαρ;

Στην προηγούμενη τελετή, όταν η προσοχή του κοινού στα Όσκαρ έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ο Γουιλ Σμίθ έριξε το θρυλικό χαστούκι του που, μπορεί να μην ανέβασε τα νούμερα πέρσι αλλά με τα όσα έγιναν μετά το χαστούκι, μπορεί να έχει ζωντανέψει το γενικό ενδιαφέρον για τα Όσκαρ, και να ανέβει η τηλεθέαση της φετινής τελετής.

Ξεπερασμένη η ιδέα μια «οσκαρικής ταινίας»;

Πριν από 10 χρόνια, το «Argo» του Ben Affleck για το σχέδιο διαφυγής Αμερικανών διπλωματών από το Ιράν με το πρόσχημα ότι φτιάχνουν μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας. Τότε, προκάλεσε έκπληξη αλλά αργότερα η νίκη της ταινίας αυτής, θεωρήθηκε προβλέψιμη.Κι αυτό γιατί είχε τα συστατικά της τέλειας οσκαρικής ταινίας: Ήταν καλοφτιαγμένη, απέφευγε να αναφέρει οτιδήποτε διφορούμενο αλλά «έδεσε» με έναν χολιγουντινό φιόγκο ένα πολύπλοκο θέμα.

Στα επόμενα 10 χρόνια, οι δουλειές που κερδίζουν το βραβείο καλύτερης ταινίας έχουν αλλάξει περιεχόμενο με παραδείγματα όπως το «Moonlight», το «Parasite» και το «Nomadland».

Φέτος, το «Everything All At Once» είναι μια ιλιγγιώδης, συχνά χυδαία ταινία του είδους που τα προηγούμενα χρόνια δεν θα είχε φτάσει ούτε καν κοντά στη λίστα με τις υποψηφιότητες για καλύτερη ταινία. Άραγε θα κερδίσει; Η απάντηση σε λίγες ώρες…

 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις