Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Φεστιβάλ Καννών: Καμία ρωσική αντιπροσωπεία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Φεστιβάλ Καννών: Καμία ρωσική αντιπροσωπεία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών σχεδιάζει να μην φιλοξενήσει ρωσικές αντιπροσωπείες, «ούτε να αποδεχτεί την παρουσία οποιουδήποτε φορέα που συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση», όσο συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχει αποφασιστεί, εκτός και αν σταματήσει ο επιθετικός πόλεμος υπό συνθήκες που θα ικανοποιήσουν τον ουκρανικό λαό, να μην υποδεχθούμε επίσημες αντιπροσωπείες από τη Ρωσία ούτε να αποδεχθούμε την παρουσία οποιασδήποτε αρχής συνδεδεμένης με τη ρωσική κυβέρνηση», αναφέρει αναλυτικά το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο, που θα διεξαχθεί φέτος από τις 17 έως τις 28 Μαΐου.

«Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να χαιρετίσουμε το θάρρος όλων εκείνων, στη Ρωσία, διακινδύνευσαν για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση και την εισβολή στην Ουκρανία», συνεχίζουν οι διοργανωτές, απευθυνόμενοι στους «καλλιτέχνες» και «επαγγελματίες του κινηματογράφου ( …) που δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτές τις αφόρητες πράξεις και αυτούς που βομβαρδίζουν την Ουκρανία».

Είναι η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ, του οποίου θα είναι η 75η διοργάνωση την άνοιξη, τοποθετείται για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρώτο Φεστιβάλ των Καννών επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 1939 και να ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία της εισβολής στην Πολωνία από τη Γερμανία: Ως εκ τούτου ακυρώθηκε.

Δύο μέρες αργότερα, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία, απορρίπτοντας τα σχέδια για ένα φεστιβάλ κινηματογράφου στη νότια Γαλλία για αρκετό καιρό.

«Πιστό στην ιστορία του, που ξεκίνησε το 1939 με την αντίσταση στη φασιστική και ναζιστική δικτατορία, το Φεστιβάλ των Καννών θα είναι πάντα στην υπηρεσία των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του κινηματογράφου, των οποίων η φωνή υψώνεται για να καταγγείλει τη βία, την καταστολή και τις αδικίες και να υπερασπιστεί την ειρήνη και την ελευθερία», υπογραμμίζει το δελτίο τύπου του Φεστιβάλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις