Πέμπτη, 2 Μαΐ
16oC Αθήνα

Η Μιμή Ντενίση ετοιμάζει ταινία για τον Έλγιν – Η «Σμύρνη μου Αγαπημένη» γίνεται σειρά

Η Μιμή Ντενίση ετοιμάζει ταινία για τον Έλγιν – Η «Σμύρνη μου Αγαπημένη» γίνεται σειρά

Έγινε θεατρικό, μεταφέρθηκε στο σινεμά και τώρα θα γίνει και σειρά. Η Μιμή Ντενίση δεν έχει… τελειώσει με τη «Σμύρνη» της. Εκτός όμως από τη σειρά «Σμύρνη μου αγαπημένη», η γνωστή ηθοποιός και παραγωγός ετοιμάζει και μια ταινία για τον λόρδο Έλγιν.

Η ταινία για τον Έλγιν, όπως αποκάλυψε η Μιμή Ντενίση, δεν θα αφορά στην κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Βρετανό διπλωμάτη κατά την περίοδο 1803 – 1812 αλλά δεν προσωπική του ζωή.

«Η ταινία “Σμύρνη μου Αγαπημένη” γυρίστηκε το 2021 και έχει προβληθεί σε όλο τον κόσμο. Ετοιμάζω το δεύτερο μέρος που είναι η καινούργια πατρίδα, από την Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη. Θα είναι σειρά αυτή τη φορά και ελπίζω να γίνει διεθνής. Θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη σε χώρους όπως η περίφημη Στοά Μοριάνο, το ιστορικό “Όλυμπος Νάουσα”, το Τσινάρι με τα καφενεία, και μακάρι να γίνει καλή όπως το πρώτο μέρος», είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μιμή Ντενίση.

Με όνειρο να κάνει γνωστή την ιστορία της Μικρασίας και του Πόντου σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε την έρευνα, όπως αποκάλυψε, με πολύ αγάπη και πάθος για την θρυλική πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

«Ξεκίνησα το 2011 την έρευνα μου για τη Σμύρνη», είπε η Μιμή Ντενίση. «Το θέμα με κέρδισε και με κέντρισε. Είναι η πιο συγκλονιστική σελίδα του 20ου αιώνα στην ιστορία μας και η πιο τραυματική, βέβαια, γιατί έμεινε ημιτελής. Ήταν ένα όνειρο το οποίο δεν κατάφερε να γίνει πραγματικότητα και οι εξηγήσεις μετά προς τον κόσμο ήταν λίγες. Ακόμη και σήμερα έχουμε πολλά κενά σε σχέση με το τι συνέβη. Αυτό ήρθε να καλύψει το θεατρικό, που δεν ήξερα βέβαια ότι θα καλύψει τέτοιο μεγάλο κενό όταν το ονειρευόμουν και όταν το έγραφα, από τον αντίκτυπο κατάλαβα ότι έγινε κάτι με το έργο».

«Αυτό που έχει το θεατρικό και η ταινία ήταν η πραγματική ζωή τής Σμύρνης. Είχαν μία όμορφη ζωή, δούλευαν πολύ αλλά την απολάμβαναν και γλεντούσαν πολύ. Υπήρχε πλούτος ακόμη και στην εργατική τάξη. Ήταν άνθρωποι νοικοκύρηδες, με μία ωραία ζωή, η οποία από την μία στιγμή στην άλλη 14 με 15 Αυγούστου, διαλύθηκε και πήγε στην τραγωδία. Μου λένε πολλοί ότι η ταινία εκεί που την βλέπεις και απολαμβάνεις τους έρωτες, την όπερα, τις μαγειρικές, ξαφνικά γίνεται πάρα πολύ άγρια. Μα έτσι έγινε. Δεν διαλύθηκε ένας πολιτισμός λίγο λίγο, ήταν κάτι πολύ άγριο!

Ήταν τρομερό και δύσκολο να παίζεις τις τελευταίες σκηνές στο θεατρικό. Υπήρξαν παραστάσεις που δεν μπορούσαμε να παίξουμε γιατί έκλαιγε τόσο πολύ ο κόσμος, που παρασυρόμουν και εγώ και έκλαιγα πολύ περισσότερο, δεν μπορούσα να πω τα λόγια. Είναι σπάνιο αυτό να συμβεί στο θέατρο. Πιστεύω ότι και ο πιο αδιάφορος Έλληνας αν μπει στο θέμα αυτό και το καταλάβει, συγκινείται».

Η Μιμή Ντενίση δεν έκρυψε πως σε ό,τι αφορά στην ταινία, περίμενε περισσότερα από την Πολιτεία. «Δεν εννοώ οικονομικά (…) δεν είδα να το αγκαλιάζει και να το προβάλλει περισσότερο. Έγιναν όλα από την εταιρεία μου την Tanweer και από εμένα», σημείωσε.

«Δεν πήγε στα Όσκαρ. Μία ταινία που έχεις την τύχη -γιατί αυτό έγινε καθαρά από τύχη λόγω κορονοϊού αλλιώς θα είχε γυριστεί νωρίτερα- να είναι η μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα και να βγαίνει στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο πρέπει να την στείλεις. Αυτό σημαίνει ότι δίνεις μία αξία στο θέμα και μια αξία στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν. Θα έπρεπε να ήταν η επίσημη συμμετοχή για εκείνη τη χρονιά. Και δεν λέω ότι στείλανε μια κακή ταινία αλλά ας την έστελναν του χρόνου. Ήταν η χρονιά που έπρεπε να είναι η “Σμύρνη”».

Εκτιμά, πάντως, ότι αυτό δεν έγινε «από κακιά βούληση αλλά από έναν φόβο που υπάρχει ακόμη σχετικά με το θέμα. Αυτό είναι η δικιά μου εξήγηση. Υπάρχει ένας φόβος γύρω από το θέμα και λόγω των γειτόνων μας».

Ο Έλγιν

Το νέο φιλόδοξο project αφορά στον λόρδο Έλγιν, τον άνθρωπο που έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Έλγιν από μία πιο προσωπική πλευρά. Ελπίζω να τα καταφέρουμε καλά όπως στη “Σμύρνη” και να ξεκινήσουμε τον Οκτώβρη τα γυρίσματα. Θα γίνουν στην Αθήνα, στη Γαλλία και στην Τουρκία. Εκτός από αφηγήτρια θα έχω επιπλέον έναν “μυστικό ρόλο”», αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μιμή Ντενίση.

Από τις 7 Ιανουαρίου 2024 θα είναι στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τη θεατρική παράσταση “Από Σμύρνη… Σαλονίκη”, το δεύτερο μέρος της “Σμύρνης Αγαπημένης”. Η αυλαία θα πέσει τον Μάρτιο και στην συνέχεια η παράσταση θα μεταφερθεί στην Κύπρο.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις