Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Η συγκλονιστική ιστορία του πιο διάσημου Ταρζάν και το άδοξο τέλος στο γηροκομείο

Η συγκλονιστική ιστορία του πιο διάσημου Ταρζάν και το άδοξο τέλος στο γηροκομείο

ΤΑΡΖΑΝ – ΤΖΟΝΙ ΒΑΙΣΜΙΛΛΕΡ¨Η απίστευτη άγνωστη ιστορία του Τζόνι Βαϊσμίλερ. Από τις πισίνες και τα παγκόσμια ρεκόρ, τη ζούγκλα και τον κινηματογράφο, στο γηροκομείο και το άδοξο τέλος.

Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο πιο γνωστός Ταρζάν, ήταν Αμερικανός κολυμβητής, ένας από τους καλύτερους του κόσμου στη δεκαετία του 1920, που αργότερα ακολούθησε καριέρα ηθοποιού. Κέρδισε πέντε ολυμπιακά χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο.

Κατέκτησε πενήντα δύο αμερικανικά εθνικά πρωταθλήματα και κατέρριψε εξήντα επτά παγκόσμια ρεκόρ. Μετά από τη σταδιοδρομία του ως κολυμβητής, έγινε ηθοποιός στον ρόλο του Ταρζάν. Αν και πολλοί άλλοι ηθοποιοί έχουν επίσης υποδυθεί τον ρόλο αυτό, ο Βαϊσμίλερ είναι ο πιο γνωστός και αναγνωρίσιμος. Η χαρακτηριστική και διαπεραστική του κραυγή έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον ηθοποιό, η διάσημη κραυγή του Ταρζάν ήταν εξ’ ολοκλήρου δικό του δημιουργία. Σύντομα όμως κυκλοφόρησαν φήμες που αμφισβητούσαν την εκδοχή του. Το κινηματογραφικό στούντιο MGM ισχυρίστηκε ότι στη φωνή του Βαϊσμούλερ είχαν προστεθεί επιπλέον ήχοι για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, ο τραγουδιστής της όπερας, Λόιντ Τόμας Λιτς, υποστήριζε ότι ήταν δική του η φωνή και ότι ο Βαϊσμίλερ δεν συμμετείχε καν στην ηχογράφηση. Καμία από τις φήμες δεν αποδείχτηκε, και ο Τζόνι Βαϊσμούλερ, για να καταρρίψει κάθε αμφιβολία, μιμήθηκε πολλές φορές την κραυγή δημοσίως, αλλά και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ο Τζόνι σταμάτησε το σχολείο από τα 12, έκανε δουλειές του ποδαριού και κατά διαστήματα δεν είχε σπίτι. Η υγεία του ήταν τόσο άσχημη, που οι γιατροί τον είχαν… ξεγράψει. Ο Τζόνι αποφάσισε να ακούσει τι του είπε ένας γιατρός και άρχισε κολύμβηση, την οποία έκανε με πάθος και είχε αμέσως εξαιρετική απόδοση.

Ρεκόρ και Ολυμπιακά μετάλλια

Σε ηλικία 17 χρονών έγινε για πρώτη φορά πρωταθλητής Αμερικής… Ήταν ο καλύτερος κολυμβητής της εποχής του και ο πρώτος που κολύμπησε σε λιγότερο από ένα λεπτό τα 100 μέτρα, στις 9 Ιουλίου του 1922 στην Αλαμέντα της Καλιφόρνιας με 58,6 δευτερόλεπτα ακριβώς. Τη δεκαετία του 1920 έκανε δημοφιλές ένα δικό του στιλ κολύμβησης, το λεγόμενο „Αμερικάνικο Κρόουλ“. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και έλαβε τρία χρυσά μετάλλια και στους Ολυμπιακούς του 1928 άλλα δύο. Επίσης έλαβε το χάλκινο μετάλλιο του 1924 στην υδατοσφαίριση.

Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ κατέρριψε πλήθος παγκοσμίων ρεκόρ, των οποίον ο πραγματικός αριθμός δεν είναι γνωστός. Επίσημα είναι τουλάχιστον 51 παγκόσμια ρεκόρ, ενώ άλλοι του αποδίδουν μέχρι και 67 παγκόσμια ρεκόρ, στα οποίο όμως ο Βάϊσμίλλερ από αμέλεια ξέχασε να κάνει επίσημη καταγραφή!

Η δεύτερη καριέρα

Η δεύτερη καριέρα του Τζόνι Βαϊσμίλερ ως ηθοποιού ξεκίνησε το 1932. Μπορεί να μην είχε ξεκινήσει ποτέ χωρίς την ιδιαίτερα επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), το «Trader Horn». Η υπόθεση του φιλμ εκτυλισσόταν στη ζούγκλα και το στούντιο είχε μπόλικο υλικό που δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην ταινία. Δεν θέλησε να το πετάξει και αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει για ένα νέο φιλμ, που θα βασιζόταν στο βιβλίο του Edgar Rice Burroughs «Ταρζάν».

Η MGM έψαχνε έναν ρωμαλέο άντρα για την ταινία και πέρασε από κάστινγκ εκατοντάδες κυριολεκτικά ηθοποιούς, όμως δεν μπορούσε να βρει τον κατάλληλο. Όμως… ο σεναριογράφος της ταινίας έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Τζόνι Βαϊσμίλερ. Ο Βαϊσμίλερ δεν ενθουσιάστηκε βέβαια με την πρόταση, καθώς είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο με εταιρία παραγωγής μαγιό… Τελικά ο Βαϊσμίλερ υπογράφει με τη Metro-Goldwyn-Mayer συμβόλαιο 7 ετών, και ο Ταρζάν είναι γεγονός!

Το άδοξο τέλος

Ο Βάϊσμίλλερ παντρέυτηκε πέντε φορές, την ,πόντι Αρνστ, την Λούπη Βέλεζ, την Πέριλ Σκοτ, την Άλεν Γκέιτ (αργότερα McCleland) και την Μέρι Μπέιμον.  Έκανε τρία παιδιά με την τρίτη γυναίκα του: τους Τζόνι Βαϊσμίλερ Τζούνιορ την Χάιντι Ελίζαμπεθ Βαϊσμίλερ και την Γουέντι Αν Βαϊσμίλερ. Την δεκαετία του 1970 νοσηλεύτηκε πολλές φορές από καρδιά, διάφορα κατάγματα στα πόδια και την μέση, και από εγκεφαλικό. Αργότερα μάλιστα μπήκε και σε ένα γηροκομείο, από όπου όμως τον έδιωξαν γιατί επαναλάμβανε συνέχεια την κραυγή του Ταρζάν… Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ πέθανε το 1984 μετά από πολλαπλό εγκεφαλικό, στο Ακαπούλκο του Μεξικού. Στον τάφο του είναι χαραγμένες μόνο τρεις λέξεις: Johnny Weissmuller, Tarzan.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις