Κυριακή, 14 Απρ.
27oC Αθήνα

Λεκές από αποσμητικό; Αφαίρεσέ τον εύκολα και γρήγορα!

λεκές από αποσμητικό

Τα σημάδια του αποσμητικού στις μπλούζες και τα πουκάμισα είναι από τους πιο ενοχλητικούς και συχνούς λεκέδες. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως η αφαίρεσή τους είναι ακατόρθωτη.

Διάβασε ορισμένα χρήσιμα tips καθαριότητας για την αφαίρεση των λεκέδων του αποσμητικού από τα ρούχα, εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά!

Γιατί το αποσμητικό αφήνει λεκέδες;

Θα έχεις παρατηρήσει πως, στην πλειονότητά τους, οι λεκέδες από αποσμητικό στα ρούχα σου έχουν κίτρινο χρώμα. Το χρώμα αυτό εξηγείται από την ύπαρξη συγκεκριμένων χημικών που βρίσκονται στη σύσταση των αποσμητικών, όπως, παραδείγματος χάρη, το αλουμίνιο.

Όταν το σώμα μας εκκρίνει ιδρώτα, αυτός αντιδρά τόσο με τα χημικά αυτά στοιχεία, όσο και με τα βακτήρια του δέρματος. Οι εν λόγω αντιδράσεις δίνουν στον ιδρώτα και, ως εκ τούτου, στους λεκέδες του αποσμητικού, αυτό το -όχι και τόσο ευχάριστο- κιτρινωπό χρώμα.

Αφαίρεσε τον λεκέ με πράγματα που θα βρεις στο σπίτι σου

Κι όμως, η αφαίρεση των λεκέδων από το αποσμητικό είναι τόσο εύκολη, που μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση υλικών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας! Ποια είναι αυτά;

  • Το καλσόν από νάυλον, που ενδείκνυται για χρωματιστά ρούχα. Δοκίμασε να το τρίψεις στο λεκέ πριν πλύνεις το ρούχο με λεκέ αποσμητικού στο πλυντήριο. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε μία στεγνή πετσέτα, ή ακόμα και μία κάλτσα.
  • Το ισόποσο μίγμα νερού και λεμονιού, που μπορείς να αφήσεις πάνω στο λεκέ από αποσμητικό προτού τοποθετήσεις το ρούχο στον ήλιο για μία ώρα και το πλύνεις. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για λευκά ρούχα.
  • Το λευκό ξύδι, που άλλωστε προσφέρεται για πολλούς λεκέδες. Μούλιασε τον λεκέ από αποσμητικό για μία ώρα και βούρτσισέ τον με μία καθαρή οδοντόβουρτσα, είτε πρόκειται για ανοιχτόχρωμο, είτε για σκουρόχρωμο ρούχο.
  • Όταν ο λεκές από αποσμητικό είναι ξεραμένος, χρησιμοποίησε ένα μίγμα νερού με μαγειρική σόδα και μούλιασε τον λεκέ για περίπου 2 ώρες, πριν πλύνεις το ρούχο με ζεστό νερό. Εναλλακτικά, αντί για μαγειρική σόδα μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκόνη από 3-4 ασπιρίνες, μόνο αν πρόκειται, όμως, για λευκό ρούχο.

Τι πρέπει να προσέξεις

Τα σημάδια στα ρούχα, όπως οι λεκέδες από κραγιόν και αυτοί του ξεραμένου αποσμητικού, είναι οι πιο αντιαισθητικοί. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, λοιπόν, για να μη χρειαστεί να μπεις στη παραπάνω διαδικασία, είναι να προσέχεις.

Φρόντισε να ντύνεσαι αφού το αποσμητικό έχει ήδη στεγνώσει, έτσι ώστε να αποφύγεις τη δημιουργία νέων λεκέδων. Μία ακόμα καλή λύση είναι να αποφεύγεις τη χρήση αποσμητικών που περιέχουν αλουμίνιο. Αν, πάλι, δεν καταφέρεις να αποφύγεις τον λεκέ, πλύνε το ρούχο όσο πιο γρήγορα γίνεται, πριν αυτός ξεραθεί.

Πηγές: www.nike.com, www.clorox.com, www.persil.com, medium.com

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις