weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ληστής στο σπίτι, παρενόχληση στο δρόμο: Μάθε στο TLIFE πώς να αντιδράσεις και τι να κάνεις αν το κακό προλάβει να γίνει!

Ληστής στο σπίτι, παρενόχληση στο δρόμο: Μάθε στο TLIFE πώς να αντιδράσεις και τι να κάνεις αν το κακό προλάβει να γίνει!

Δυστυχώς τα ποσοστά της εγκληματικότητας τον τελευταίο καιρό έχουν ανέβει πολύ! Ειδικά τις τελευταίες μέρες ακούμε για κάποια πρωτόγνωρα εγκλήματα, όπως τις ληστείες με τα καλάσνικοφ και τους βιασμούς ακόμη και μπροστά στα παιδιά! Ευτυχώς χθες είχαμε και τρεις προσαγωγές της συμμορίας αυτής.

Δυστυχώς όμως υπάρχει γενική έξαρση στην Ελλάδα και πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεχτικοί σε σχέση με παλιότερα. Με ποιους τρόπους όμως μπορούμε πραγματικά να προστατευτούμε και ποιες πρέπει να είναι οι αντιδράσεις μας όταν πλέον νιώσουμε πια την απειλή στον δρόμο ή την εισβολή στο σπίτι μας.

Ο αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας δίνει τις συμβουλές του στο TLIFE:

Όταν καταλάβουμε πως κάποιος έχει μπει στο σπίτι μας: «Σε κάθε περίπτωση, είτε μιλάμε για άνδρα ή γυναίκα πρέπει να κάνουμε ότι κοιμόμαστε. Υπάρχει πλέον το φαινόμενο ότι ακόμη και σ’αυτούς που κοιμούνται να τους ξυπνάνε και να τους ρωτάνε πού είναι τα χρήματα. Αν καταφέρουν να μπουν στο σπίτι εφόσον τηρούμε όλη την πρόληψη και έχουν κάποιο όπλο τότε θα πρέπει να κάνουμε ότι κοιμόμαστε και αν μας ξυπνήσουν, ό,τι και να μας ζητήσουν, χρήματα ή τιμαλφή να τους τα δώσουμε αμέσως! Δεν πρέπει να αντιδράσουμε ή να φωνάξουμε γιατί τότε θίγουμε τη σωματική μας ακεραιότητα. Είναι σε άμεσο κίνδυνο η σωματική μας ακεραιότητα. Ξαναλέω ότι υπάρχει πλέον το φαινόμενο που και να κοιμόμαστε μας ξυπνάνε για να μας ρωτήσουν, μπαίνουν πολύ πιο αποφασιμένοι πλέον από ότι έμπαιναν παλιότερα που ήθελαν να πάρουν ένα πορτοφόλι απλά. Τώρα πια παίρνουν και τα κλειδιά του αυτοκινήτου και φεύγουν! Είναι πολύ συχνό κι αυτό το φαινόμενο πλέον. Κάθε αντίδραση είναι επικύνδινη πλέον γιατί δεν ξέρουμε αν έχει όπλο κι αν κινδυνεύει η ζωή μας. Πρέπει τη σωματική μας ακεραιότητα να τη βάζουμε πάνω από τα χρήματα, πάνω από τα κοσμήματα και πάνω από τα αυτοκίνητα. Γι’αυτό θα έλεγα κανείς να μην πάει να κάνει κάτι αυτοδίκως να κάνει κάτι με ένα μαχαίρι ή με κάποιο άλλο όπλο γιατί πλέον θα έχει μια ένοπλη αντιπαράθεση μέσα στο σπίτι του και δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί. Μιλάμε για άπειρους πολίτες, δεν μιλάμε για εκπαιδευμένους που θα μπορούσαν ενδεχομένως να το χειριστούν.

Στον δρόμο αν νιώσουμε κάποια απειλή, το πρώτο που κάνουμε είναι βρούμε ένα φωτεινό δρόμο με κόσμο και να πάμε εκεί. Αν υπάρχει κάποιο ανοιχτό κατάστημα, αμέσως με το που θα υποψιαστούμε μια απειλή μπαίνουμε μέσα, ωστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε είτε από την πολυκοσμία είτε από την ασφάλεια ενός ανοιχτού καταστήματος. Ακόμη και περίπτερο αν υπάρχει να το προσεγγίσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια. Σε περίπτωση κλοπής, ληστείας ή κάποιου επίδοξου βιαστή. Αν δεν υπάρχει κάτι ανοιχτό και μας πλησιάσει κάποιος, τρεπόμαστε σε φυγή κι αμέσως φωνάζουμε για να βγει ο κόσμος στα μπαλκόνια και να τραπεί σε φυγή ο δράστης.»

Τι πρέπει να φωνάζουμε στον δρόμο; Πρέπει να φωνάζουμε αστυνομία. Είναι η λέξη στης οποίας το άκουσμα οι δράστες φεύγουν, οπισθοχωρούν. Δεν φωνάζουμε βοήθεια, φωνάζουμε αστυνομία! Έτσι λοιπόν με την φωνή μας και το τρέξιμο θα βγουν οι πολίτες στα παράθυρά τους και θα φωνάξουν την άμεση δράση! Σε τέτοια περιστατικά πλεόν η αστυνομία εντός λίγων λεπτών είναι στο σημείο.

Η πρόληψη παίζει μεγάλο ρόλο. Κατά τις βραδινές ώρες οι γυναίκες και τα παιδιά δεν πρέπει να κυκλοφορούν σε σκοτεινούς δρόμους και σε σκοτεινά στενά. Προτιμούμε κεντρικά σημεία και φωτεινούς δρόμους αν είναι να κυκλοφορούμε μετά τις 23:00. Και βεβαίως οι γυναίκες δεν πρέπει να φορούν όταν κυκλοφορούν μόνες κοσμήματα! Είναι κι αυτό ένα νέο φαινόμενο να επιτίθονται όπου βλέπουν κοσμήματα. Προκαλούν τους επίδοξους ληστές να τις τραυματίσουν για τους τα πάρουν. Καλό είναι να υπάρχει πάντα ένα κινητό τηλέφωνο, να έχουν κάνει μια κλήση στο 100 και με το που θα συμβεί κάτι να το πατήσουν αμέσως!»

Διάβασε όλη την έρευνα στο TLIFE

#TAGS MM