Τετάρτη, 28 Φεβ.
15oC Αθήνα

Μιμή Ντενίση για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η λαίδη Έλγιν τα ήθελε για τον κήπο της»

Μιμή Ντενίση για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η λαίδη Έλγιν τα ήθελε για τον κήπο της»

Η θεατρική παραγωγός – συγγραφέας και σκηνοθέτιδα, Μιμή Ντενίση, μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το ντοκιμαντέρ που έχει ετοιμάσει, βάσει ιστορικών στοιχείων που έχει στην διάθεσή της.

«Είχαν την τύχη να βρω ένα βιβλίο πριν από τρία χρόνια στην Αμερική. Είναι οι επιστολές της γυναίκας του Έλγιν, που είναι η “κινητήριος δύναμη” πίσω από αυτή την απάτη. Σκέφτηκα, λοιπόν, αυτά τα γράμματα να τα κάνω ντοκιμαντέρ, να δραματοποιηθούν. Όταν διαβάζει κάποιος αυτές τις επιστολές, δεν χρειάζεται να πει επιχειρήματα», είπε η Μιμή Ντενίση.

Στη συνέχεια περιέγραψε μία επιστολή που αναφέρει: «Είναι στην Αθήνα η λαίδη Έλγιν, συσκευάζει τα αρχαία και λέει “αγάπη μου, εδώ δεν δουλεύουν τις Κυριακές, αλλά έδωσα πολλά μπαχτσίσια και τώρα συσκευάζω μία Cari…something, καθώς δεν θυμάται την λέξη ‘Καρυάτιδα’. Κι αν βρίσκαμε ένα πολεμικό πλοίο, καλό θα ήταν να παίρναμε όλο τον Ναό για τον κήπο μας”».

Για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει, σημείωσε: «Έχει την πρωτοτυπία ότι δεν λέει απλώς την ιστορία του Έλγιν. Είναι οι ιδιωτικές επιστολές που έστελνε η σύζυγός του Έλγιν στην μαμά της, στον μπαμπά της και στον ίδιο τον Έλγιν. Διαβάζοντας τις επιστολές γίνεται σαφές ότι πάρθηκαν για διακόσμηση του πύργου τους. Αυτό που λένε ότι αγοράστηκαν δεν ισχύει, γιατί (οι επιστολές) αναφέρουν για μπαχτσίσια, οπότε είναι όλα φανερά».

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις