Σάββατο, 18 Μαΐ
23oC Αθήνα

Πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πωλήθηκε για 24 εκατομμύρια ευρώ

Πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ πωλήθηκε για 24 εκατομμύρια ευρώ

Ο πίνακας του Ντέιβιντ Χόκνεϊ με την ειδυλλιακή σκηνή της ανατολής του ηλίου πάνω από την Μεσόγειο, πωλήθηκε μέσα σε έξι λεπτά σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. Το ποσό που πωλήθηκε ο πανέμορφος πίνακας έφτασε τα των 24 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την εκτίμησή του.

Ο πίνακας που πωλήθηκε στη δημοπρασία, «Early Morning, Sainte-Maxime», ολοκληρώθηκε από τον Βρετανό καλλιτέχνη το 1969 και ανήκε σε ιδιώτη για περισσότερα από 30 χρόνια.

Έμπνευση του ζωγράφου ήταν μια φωτογραφία που τράβηξε ενώ έμενε στο σπίτι του σκηνοθέτη, Τόνι Ρίτσαρντσον μαζί με τον τότε σύντροφό του, Πίτερ Σλέσινγκερ. Το λιμάνι του Sainte-Maxime είναι στη γαλλική Ριβιέρα, κοντά στο Σεν Τροπέ, όπου βρισκόταν και το σπίτι του σκηνοθέτη. 

«Ο Σλέσινγκερ ήταν ο μεγάλος έρωτας του Χόκνεϊ και αυτό που βλέπετε στον πίνακα είναι μια αίσθηση πραγματικής ικανοποίησης και ευτυχίας. Μπορείς να νιώσεις τη χαρά που ένιωθε ζωγραφίζοντας», δήλωσε η Κάθαριν Άρνολντ επικεφαλής του οίκου Christie’s.

Ο συγκεκριμένος πίνακας δεν είναι το «ακριβότερο» έργο του Χόκνεϊ, σύμφωνα με τον Guardian. Το «Portrait of an Artist» πωλήθηκε για 81 εκατομμύρια ευρώ το 2018, καθιστώντας τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ ως τον πιο ακριβοπληρωμένο εν ζωή καλλιτέχνη.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις