Δευτέρα, 3 Ιουν.
31oC Αθήνα

Σοκαρισμένη και θυμωμένη η Σκάρλετ Γιόχανσον: «Η OpenΑΙ μου έκλεψε τη φωνή»

Σοκαρισμένη και θυμωμένη η Σκάρλετ Γιόχανσον: «Η OpenΑΙ μου έκλεψε τη φωνή»
Reuters

Σοκαρισμένη αλλά και θυμωμένη είναι η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον που κατηγόρησε την εταιρεία OpenAI ότι της έκλεψε τη φωνή.

Η γνωστή ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της OpenAI και του διευθύνοντος συμβούλου της Σαμ Άλτμαν προσωπικά, για τον λόγο χρησιμοποίησε μια φωνή «απόκοσμα παρόμοια» με τη δική της, αφού απέρριψε την πρόταση να δανείσει τη φωνή της για ένα σύστημα ChatGPT.

Η 39χρονη ηθοποιός είπε ότι «έλαβε μια προσφορά από τον [Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI] Σαμ Άλτμαν» να χρησιμοποιήσει τη φωνή της για το τρέχον σύστημα ChatGPT 4.0 τον Σεπτέμβριο του 2023. Ο Άλτμαν της εξήγησε γιατί πίστευε ότι θα ήταν η τέλεια εφαρμογή» πρόσθεσε.

«Μου είπε ότι ένιωθε ότι εκφράζοντας το σύστημα, θα μπορούσα να γεφυρώσω το χάσμα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των δημιουργικών και να βοηθήσω τους καταναλωτές να αισθάνονται άνετα με τη σεισμική αλλαγή που αφορά τους ανθρώπους και την τεχνητή νοημοσύνη. Είπε ότι ένιωθε ότι η φωνή μου θα ήταν παρηγορητική για τους ανθρώπους»

Ωστόσο, αποφάσισε να απορρίψει την προσφορά για «προσωπικούς λόγους».

«Εννέα μήνες αργότερα, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και το ευρύ κοινό παρατήρησαν πόσο πολύ μου έμοιαζε το νεότερο σύστημα με το όνομα «Sky»», είπε η σταρ του Χόλιγουντ. Όταν άκουσε η ίδια το demo είπε ότι ήταν «σοκαρισμένη, θυμωμένη και δύσπιστη για το γεγονός οτι ο κύριος Άλτμαν θα ακολουθούσε μια φωνή που ακουγόταν τόσο απόκοσμα ίδια με τη δική μου που οι πιο στενοί μου φίλοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά».

Πρόσθεσε ότι ο Άλτμαν «υπαινίχθηκε» ότι «η ομοιότητα ήταν σκόπιμη» όταν έγραψε τη λέξη «αυτή» μέσω του X (πρώην Twitter), ένα μήνυμα που λέει ο Γιόχανσον ήταν «αναφορά στην ταινία στην οποία εξέφρασα ένα σύστημα συνομιλίας, τη Σαμάνθα, η οποία σχηματίζει μια στενή σχέση με έναν άνθρωπο».

Στην ταινία του Σπάικ Τζόουνζ «Her» στην οποία η Γιόχανσον ισχυρίζεται ότι αναφέρεται ο Άλτμαν, υποδύθηκε μια εικονική βοηθό με την οποία ο χαρακτήρας του Χοακίν Φίνιξ αναπτύσσει μια σχέση οικειότητας.

Σημείωσε ότι δύο ημέρες πριν από την αποκάλυψη του ChatGPT 4.0, ο Άλτμαν επικοινώνησε με τον ατζέντη της και τη ρώτησε αν θα «επανεξετάσει» την απόφασή της.

Η Γιόχανσον είπε ότι αναγκάστηκε να προσλάβει νομική ομάδα, η οποία έστειλε στον Άλτμαν δύο επιστολές, ζητώντας του να εξηγήσει λεπτομερώς πώς δημιούργησαν τη φωνή της «Sky».

Και κατέληξε λέγοντας: «Σε μια εποχή που όλοι παλεύουμε με το deep fake και την προστασία της δικής μας ομοιότητας, της δουλειάς μας, της ταυτότητάς μας, πιστεύω ότι αυτά είναι ερωτήματα που αξίζουν απόλυτη σαφήνεια. Ανυπομονώ για επίλυση με τη μορφή διαφάνειας και την ψήφιση της κατάλληλης νομοθεσίας που θα συμβάλει στη διασφάλιση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

Το OpenAI σε σχετική του ανακοίνωση τη Δευτέρα (20.5.2024) ανέφερε ότι θα αφαιρέσει τη φωνή, αλλά επέμεινε ότι δεν σκόπευε να δημιουργήσει μια «απομίμηση» της σταρ.

 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις