Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Τίνα Λιβανού: Η γυναίκα «έπαθλο» ανάμεσα σε Ωνάση – Νιάρχο, οι γάμοι και το τραγικό τέλος

Τίνα Λιβανού: Η γυναίκα «έπαθλο» ανάμεσα σε Ωνάση – Νιάρχο, οι γάμοι και το τραγικό τέλος
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η Τίνα Λιβανού υπήρξε μία από τις πιο όμορφες γυναίκες του 20ού αιώνα, μεγαλωμένη σαν πριγκίπισσα. Δύο ισχυροί άνδρες της ναυτιλίας, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος, τη διεκδίκησαν και τελικά την παντρεύτηκαν.

Έζησε μία ζωή γεμάτη χρήματα και λάμψη. Στη γοητεία της θα πέσουν δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, οι Έλληνες εφοπλιστές Αριστοτέλης Ωνάσης και Σταύρος Νιάρχος που θα διεκδικήσουν την καρδιά της Τίνας Λιβανού και θα την κερδίσουν τελικά και οι δύο με κάποια χρόνια καθυστέρηση.

Μόνο που το αντίτιμο σε όλη αυτή τη λαμπερή ζωή ήταν η ίδια της η ζωή, που έληξε άδοξα, μόλις στα 45 της χρόνια, έχοντας προηγουμένως κηδέψει και τον γιο της.

Γεννημένη στις 19 Μαρτίου του 1929 στο Λονδίνο, η μικρότερη κόρη του Σταύρου Λιβανού και της Αριέττας Ζαφειράκη, η Τίνα Λιβανού είχε μια ζωή σαν παραμύθι.

Μεγάλωσε μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, φοίτησε στο μοναστήρι Villa Maria στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια σε οικοτροφείο στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ.

Ο Σταύρος Νιάρχος και ο γάμος με τον Ωνάση

Ο Σταύρος Νιάρχος, ζήτησε πρώτος το χέρι της Τίνας Λιβανού από τον πατέρα της, ο οποίος όμως αρνείται.

Η κόρη του ήταν πολύ μικρή για γάμους και προτεραιότητα είχε η μεγαλύτερη αδελφή της, η Ευγενία.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν χάνει τον χρόνο του και ζητάει και ο ίδιος το χέρι της Τίνας Λιβανού. Θα πάρει την ίδια ακριβώς απάντηση αλλά το «όχι» ο Αρίστος δεν το δεχότανε. 

Άλλωστε ο Ωνάσης δεν έχει μάθει να χάνει εύκολα και ό,τι έβαζε στο μυαλό του το κατάφερνε. Αυτή τη φορά ο στόχος ήταν μία γυναίκα, η Τίνα Λιβανού, και θα την έκανε δικιά του.

Και επειδή ο επιμένων νικά, ο Αριστοτέλης Ωνάσης καταφέρνει, μετά από τρία χρόνια στενής πολιορκίας, να πείσει τον Σταύρο Λιβανό να δώσει την ευχή του και παντρεύεται τη 17χρονη τότε Τίνα όταν ο ίδιος είχε κλείσει μόλις τα 40.

Ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού έγινε το 1946 στη Νέα Υόρκη με κουμπάρο τον εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοσμικά γεγονότα της χρονιάς.

Ο Σταύρος Νιάρχος παντρεύτηκε την αδελφή της Τίνας, Ευγενία, έναν χρόνο αργότερα το 1947, και ουσιαστικά οι δύο «αιώνιοι εχθροί» βρίσκονται μέλη της ίδιας οικογένειας. Όχι ότι αυτό τους έφερε πιο κοντά.

Τα πρώτα χρόνια της έγγαμης ζωής της Τίνας Λιβανού με τον Αριστοτέλη Ωνάση θα κυλήσουν όμορφα, με ευχάριστες προσωπικές στιγμές, δώρα και πολυτελή ταξίδια. Η ευτυχία τους θα ολοκληρωθεί με τον ερχομό δύο παιδιών, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας.

Σταδιακά όμως, οι δεσμοί τους ατονούν και δεν βρίσκονται πια μαζί παρά μόνο όταν πρόκειται να παραστήσουν τους ευτυχισμένους οικοδεσπότες. Η Τίνα ξέρει πως ο Ωνάσης την απατά και ενίοτε, τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα.

Η είσοδος της τραγουδίστριας της όπερας, Μαρίας Κάλλας, στη ζωή του θα φέρει τα πάνω κάτω. Ο εφοπλιστής θα ερωτευτεί έντονα την ταλαντούχα υψίφωνο σε σημείο που θα καλέσει εκείνη και τον σύζυγό της, το καλοκαίρι του 1959 για να περάσουν μαζί τις διακοπές με εκείνον και τη σύζυγό του στη θαλαμηγό τους «Χριστίνα».

Στην αρχή τα πράγματα μοιάζουν ειδυλλιακά, η Λιβανού και η Κάλλας κάνουν παρέα, μέχρι τη στιγμή που η σύζυγος του Ωνάση θα αρχίσει να υποψιάζεται για τη φύση της σχέσης του άντρα της με την Κάλλας.

  

Η Τίνα Λιβανού δεν μπόρεσε να συγχωρέσει την απιστία και πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τη θαλαμηγό και να ζητήσει διαζύγιο.

Η παράνομη σχέση της Λιβανού με τον Βραζιλιάνο εκατομμυριούχο Reinaldo Herrera θα κάνει τον Ωνάση έξω φρενών. Τι κι αν εκείνος δεν είχε σταθεί πιστός σύζυγος. 

Τελικά, το διαζύγιο θα βγει μετά από έναν χρόνο.

Η αρχή της δεκαετίας του 1960 βρίσκει την Τίνα Λιβανού επίσημα χωρισμένη από τον Ωνάση.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1961, θα παντρευτεί τον Βρετανό Τζων Σπενσερ – Τσώρτσιλ, Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ και μετέπειτα 11ο Δούκα του Μάρλμπορο.

Το ζευγάρι θα είναι για 10 χρόνια μαζί, δεν θα αποκτήσει παιδιά και ένα χρόνο αργότερα, το 1972, θα χωρίσουν.

Στις 4 Μαΐου 1971 μια τραγωδία χτυπάει την πόρτα της οικογένειας Λιβανού και Νιάρχου. Η αδερφή της Ευγενία φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών στο εξοχικό της οικογένειας Νιάρχου στη Σπετσοπούλα, αφήνοντας ορφανά τέσσερα μικρά παιδιά.

Έναν χρόνο μετά τον θάνατο της αδελφής της και λίγους μήνες μετά το διαζύγιό της, η Τίνα Λιβανού θα παντρευτεί τον Σταύρο Νιάρχο.

Μπορεί να πέρασαν χρόνια για να την κάνει δικιά του αλλά η ευτυχία τους δεν θα κρατήσει πολύ. Η μοίρα κρατούσε για το τέλος το πιο σκληρό παιχνίδι για την Τίνα Λιβανού.

Το αεροπορικό δυστύχημα του γιου της, Αλέξανδρου Ωνάση, μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού θα αποβεί μοιραίο. Παραμένοντας για αρκετές ημέρες «κλινικά νεκρός», ο Αριστοτέλης Ωνάσης θα δώσει εντολή να κλείσουν οι γιατροί τη μηχανική υποστήριξη στις 22 Ιανουαρίου 1973.

  

Από εκείνη τη στιγμή, δεν θα υπάρχει ζωή για την Τίνα Λιβανού, όπως συνέβη και με τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος μετά από αυτό το τραγικό συμβάν θα γίνει η σκιά του εαυτού του.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την απώλεια του μοναχογιού της, η Τίνα Λιβανού άφησε ξαφνικά την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 45 ετών, στο Παρίσι, στο δωμάτιο ενός πολυτελέστατου ξενοδοχείου, στις 10 Οκτωβρίου 1974. Στις 15 Μαρτίου του 1975 πεθαίνει και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

H λαμπερή ζωή της Ελληνίδας «Γκρέις Κέλι», όπως την αποκαλούσαν πολλοί, ήταν σύντομη και τραγική. 

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις