Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Το El Gran Espectaculo του Μπασκιά από τη συλλογή του Valentino «βγαίνει» σε δημοπρασία

Το El Gran Espectaculo του Μπασκιά από τη συλλογή του Valentino «βγαίνει» σε δημοπρασία
Φωτογραφία αρχείου από έκθεση με έργα του Μπασκιά (Reuters)

Το έργο τέχνης πλάτους 3,6 μέτρων του Ζαν Μισέλ – Μπασκιά από τη συλλογή του Ιταλού σχεδιαστή μόδας, Βαλεντίνο Γκαραβάνι εκτιμάται ότι θα πωληθεί στην τιμή των 45 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s τον Μάιο.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, το έργο τέχνης που φιλοτέχνησε ο Μπασκιά το 1983 και είχε ο Valentino στη συλλογή του, θα ενταχθεί στη λίστα των ακριβότερων του αείμνηστου καλλιτέχνη που πωλούνται δημόσια.

Ο πίνακας, με τίτλο El Gran Espectaculo (Ο Νείλος), απεικονίζει αιωρούμενα κρανία και φιγούρες σε φόντο με χαραγμένες φράσεις που παραπέμπουν σε Φαραώ και αρχαίες αιγυπτιακές τοποθεσίες. Στο κέντρο του πίνακα απεικονίζεται ο θεός Όσιρις σε κίτρινη βάρκα να πλέει στον ποταμό Νείλο.

Το έργο του Μπασκιά ήταν στην προσωπική συλλογή του Valentino για 18 χρόνια και είχε παρουσιαστεί σε τεύχος του 2010 του Vanity Fair.

Ο Ιταλός μεγιστάνας της μόδας φωτογραφήθηκε καθισμένος μπροστά στον πίνακα.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο Βαλεντίνο απέτισε φόρο τιμής στον καλλιτέχνη με συλλογή φορεμάτων με σχέδια γκράφιτι χρησιμοποιώντας εικόνες του, αφού είχε λάβει άδεια από το ίδρυμα του Αρχείου Μπασκιά.

Τον Μάιο του 2021, ο συνιδρυτής του οίκου Valentino Τζιανκάρλο Τζαμέτι πούλησε πίνακα του Μπασκιά του 1983 στην τιμή των 93,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις