Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Το διαστημικό 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Comic & Animation «Chaniartoon» απογειώνεται

Το διαστημικό 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Comic & Animation «Chaniartoon» απογειώνεται

Μια διαστημική έκθεση κόμικ στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στα Χανιά, 11-24 Σεπτεμβρίου.

Το 7ο  διεθνές φεστιβάλ Comic & Animation «Chaniartoon» ανοίγει τις πόρτες του αύριο, 11 Σεπτεμβρίου με ένα πολυφωνικό και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, δωρεάν για το κοινό, που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων το κοινό θα μπορέσει να δει από κοντά την μεγάλη έκθεση του φεστιβάλ, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και φέτος είναι αφιερωμένη στο διάστημα.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν έργα πολλών καλλιτεχνών που έχουν δημιουργήσει έργα σχετικά με το διάστημα, θα φιλοξενηθούν έργα των σπουδαίων Ιταλών καλλιτεχνών Francesca Ghermandi και Luciano Gatto οι οποίοι και θα είναι παρόντες και τέλος η έκθεση θα περιλαμβάνει  έργα καλλιτεχνών επηρεασμένα από τα 70 χρόνια του Μικρού Ήρωα αλλά και πρωτότυπα διαδραστικά έργα φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα το κοινό θα μπορέσει να επισκεφτεί τον χώρο και να διαδράσει με VR τεχνολογία αλλά και να διαβάσει σύγχρονα και παλιότερα κόμικ από τη  Chaniartoon Comic Library.

Ταινίες animation από όλο τον κόσμο

Η πρώτη εβδομάδα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο Animation με καθημερινές προβολές ταινιών animation στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Την Τρίτη 12 και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στην αυλή της Πύλης Άμμου (Σαμπιονάρα) θα προβληθούν ταινίες αφιερωμένες στην επιστημονική φαντασία- μυστήριο Visible and Invisible Mysteries») αλλά και στο περιβάλλον, προσφυγικό ζήτημα, πόλεμοςEarth on Alert»).

Στις 15-17 Σεπτεμβρίου το animation κορυφώνεται και φιλοξενείται στο Δημοτικό Θερινό Σινεμά ο «Κήπος». Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί μια ταινία μεγάλου μήκους αφιερωμένη στο περιβάλλον, η οποία είναι κατάλληλη και για παιδιά, με τίτλο «Perlimps».

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες για το 2023, όπως κρίθηκαν από την επιτροπή του φεστιβάλ ενώ παράλληλα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την δική του αγαπημένη για να απονεμηθεί το βραβείο κοινού. Τέλος, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου θα προβληθεί μια ταινία- ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό σκιτσογράφο Αλτάν με τίτλο «Με λένε Αλτάν και φτιάχνω σκίτσα».

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μια μεγάλη διαστημική ομιλία έκπληξη, ενώ την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου δύο ομιλίες σχετικές με τον σχεδιασμό εξωγήινων αλλά και τον τρόπο δημιουργίας ηχοτοπιών. 

Artist Alley 66 καλλιτεχνών

Η δεύτερη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στο κόμικ και το κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει πλήθος εκδηλώσεων, ομιλιών και workshop. Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του Υδραγωγείου στη Σπλάτζια αγαπημένοι παραμυθάδες της πόλης θα μας αφηγηθούν παραμύθια σχετικά με το σύμπαν, ενώ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης θα παρουσιαστεί το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Γιαννακόπουλου «Κοσμοναύτης».

Την Παρασκευή 22 μέχρι και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ξεκινάει το μεγάλο ARTIST ALLEY, στην πλατεία Κατεχάκη που θα φιλοξενήσει φέτος 64 καλλιτέχνες, τους εκδοτικούς οίκους Jemma, ΜΑΜΟΥΘ COMIX, Μικρός Ήρως, όπως και τη Λέσχη Φίλων Κόμικ και το βιβλιοπωλείο Comixadiko με πλήθος βιβλίων κόμικ.

Το τελευταίο τριήμερο, παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν πολυάριθμες ακόμη εκδηλώσεις στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης. Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το κόμικ του Κανέλλου Cob «Ο θησαυρός της Βαγίας», μια διασκευή του κλασικού και αγαπημένου μυθιστορήματος της Ζώρζ Σαρρή.

Tο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τρεις σπουδαίες ομιλίες: ο Ηλίας Ταμπακέας θα μιλήσει για το επάγγελμα του σκιτσογράφου, ο Luciano Gatto , Disney comic artist θα μιλήσει για το έργο του αλλά και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το βιβλίο «Η σημειωτική των Κόμικς», μία επιστημονική μελέτη με ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Τέλος, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, θα γίνει μια ομιλία σχετικά με το έργο της Joyce Farmer καθώς και της Francesca Ghermandi, στις οποίες θα παρευρεθούν. Τέλος. θα παρουσιαστεί η έκδοση του λευκώματος «Μικρός Ήρως- 70 χρόνια».

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου,  το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο event του Τάσου Μαραγκού «Tasmar- live Drawing Sessions» αλλά και να διαδράσει με ένα παιχνίδι έκπληξη το Σάββατο το βράδυ στην Πλατεία Κατεχάκη με τους καλλιτέχνες: Αντώνη Βαβαγιάνη, Νίκο Καμπασελέ, Σταύρο Κουτσιούκη και Θανάση Πετρόπουλο.

Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Αντί αμοιβής, όσοι βρεθούν στο φεστιβάλ μπορούν να δωρίσουν γραφική ύλη (μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.), τα οποία θα γίνουν δωρεά για τα παιδιά του συλλόγου «Ορίζοντας».

Το «Chaniartoon» δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την έμπρακτη στήριξη: του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανιών της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΠ, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων και δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια: https://www.chaniartoonfest.gr/index.php/el/7i-diorganosi/programma

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις