Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τζέιμς Μποντ: Πέθανε ο Μόντι Νόρμαν – Ήταν ο δημιουργός της εμβληματικής μουσικής των ταινιών

Τζέιμς Μποντ: Πέθανε ο Μόντι Νόρμαν – Ήταν ο δημιουργός της εμβληματικής μουσικής των ταινιών

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Μόντι Νόρμαν, ο άνθρωπος που έχει γίνει… «συνώνυμο» του Τζέιμς Μποντ, αφού η μουσική του «έντυσε» τις θρυλικές ταινίες του Βρετανού μυστικού πράκτορα.

Ο εμβληματικός ήχος των ταινιών του Τζέιμς Μποντ είναι δημιουργία του Μόντι Νόρμαν και έπαιξε για πρώτη φορά στην ταινία με τον Σον Κόνερι και τίτλο «Dr. No» το 1962. 

«Με θλίψη ανακοινώνουμε την είδηση ότι ο Μόντι Νόρμαν πέθανε στις 11 Ιουλίου του 2022 μετά από μια σύντομη ασθένεια», έγραφε η ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του συνθέτη από τους εκπροσώπους του.

Το επίσης, πλέον, θρυλικό τραγούδι που έχει συνδεθεί με τον Τζέιμς Μποντ ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία «Dr. No» και από τότε ακούγεται στους τίτλους αρχής και των 25 πλέον ταινιών του πράκτορα 007. Όμως, οι παραγωγοί τότε δεν ήταν τόσο ευχαριστημένοι με τη σύνθεση του Νόρμαν και ζήτησαν από τον Τζον Μπάρι να το επανεκδώσει.

Για αυτό και ο Τζον Μπάρι ισχυριζόταν μετά πως το τραγούδι είναι δικό του, με τον Μόντι Νόρμαν να τον οδηγεί στα δικαστήρια και να κερδίζει τελικά τη διαμάχη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1976 έως και το 1999 είχε λάβει περίπου 485.000 αγγλικές λίρες από τα δικαιώματα της χρήσης του «James Bond Theme».

Ακούστε το θεματικό τραγούδι του Τζέιμς Μποντ:

Όμως η διαμάχη για τα δικαιώματα του τραγουδιού δεν είχε τελειώσει μόνο με τον Τζον Μπάρι. Ο Νόρμαν είχε φτάσει στις δικαστικές αίθουσες και με την εφημερίδα Sunday Times, η οποία είχε αποδώσει το μεγαλύτερο μέρος της δημιουργίας του σάουντρακ στον Μπάρι, σε ένα άρθρο της το 1997.

Τελικά, δικαιώθηκε ο Μόντι Νόρμαν και έλαβε και αποζημίωση 30.000 στερλινών, έχοντας καταθέσει ότι η εφημερίδα προχώρησε σε λιβελογράφημα, το οποίο στιγμάτισε την καριέρα του. Όμως, η εφημερίδα είχε ισχυριστεί τότε ότι είχαν απλώς δημοσιεύσει τους ισχυρισμούς του Τζον Μπάρι.

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις