Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Βασίλισσα Μαίρη: Όσα ξέρουμε για την «Κέιτ Μίντλετον» της Δανίας και το love story με τον Φρειδερίκο

Βασίλισσα Μαίρη: Όσα ξέρουμε για την «Κέιτ Μίντλετον» της Δανίας και το love story με τον Φρειδερίκο
Reuters

Η Δανία έχει από την Κυριακή 14.01.2024 νέο βασιλιά τον Φρειδερίκο Ι’ και νέα βασίλισσα, την σύζυγό του, Μαίρη.

Ο Φρειδερίκος Ι’ έγινε την Κυριακή 14.01.2024 βασιλιάς της Δανίας διαδεχόμενος τη μητέρα του, τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β’, η οποία παραιτήθηκε έπειτα από ακριβώς 52 χρόνια βασιλείας. Μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να γιορτάσουν το γεγονός. 

Στο λιτό τελετουργικό, καθώς το πρωτόκολλο στη Δανία δεν προβλέπει τελετή στέψης, ο Φρειδερίκος φαινόταν ιδιαίτερα συγκινημένος, ενώ λίγη ώρα αργότερα υπήρξε και μια αμήχανη στιγμή, όταν έδωσε ένα φιλί στη σύζυγό του, τη βασίλισσα- πλέον- Μαίρη.

Ποια είναι όμως η «κοινή θνητή» Μαίρη Ντόναλντσον με καταγωγή από την Τασμανία που έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη βασίλισσα στον κόσμο που έχει γεννηθεί στην Αυστραλία;

Η νέα βασίλισσα της Δανίας, Μαίρη αναφέρεται συχνά ως η Κέιτ Μίντλετον της Δανίας, αφού έχει πολλές ομοιότητες με τη πριγκίπισσα της Ουαλίας. Όμορφη και σικάτη, εντυπωσιάζει σε κάθε της εμφάνιση. Δεν είναι τυχαίο ότι το Vanity Fair το 2010, την συμπεριέλαβε στη διεθνή λίστα με τις πιο καλοντυμένες γυναίκες του κόσμου.

Η Μαίρη Ελίζαμπεθ Ντόναλντσον γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1972 στην πόλη Χόμπαρτ την πρωτεύουσα της Τασμανίας από Σκωτσέζους γονείς και έχει τρία μεγαλύτερα αδέρφια.

Ο νέος βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος με την βασίλισσα Μαίρη – Πηγή φωτογραφίας Reuters

Η μητέρα της Henrietta ήταν βοηθός του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, ενώ ο πατέρας της John Dalgleish Donaldson ήταν καθηγητής Μαθηματικών. Η μητέρα της πέθανε τον Νοέμβριο του 1997 μετά από επιπλοκές από εγχείρηση καρδιάς και το 2001, ο πατέρας της παντρεύτηκε τη Βρετανίδα συγγραφέα και μυθιστοριογράφο Σούζαν Ελίζαμπεθ Ντόναλντσον (το γένος Χόργουντ).

Σε ηλικία δύο ετών, η οικογένεια της Μαίρης μετακόμισε από την Αυστραλία στο Τέξας όταν ο πατέρας της άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής εφαρμοσμένων μαθηματικών στο Διαστημικό Κέντρο Lyndon B Johnson της NASA στο Χιούστον. Στη συνέχεια η βασίλισσα -πλέον-Μαίρη επέστρεψε στην Τασμανία όπου συνέχισε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 1990 έως το 1994, ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και κάτοχος δύο πτυχίων στο Εμπόριο και στη Νομική. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη διαφήμιση και στο μάρκετινγκ.

Ξεκίνησε να εργάζεται για διαφημιστικές εταιρείες στην Αυστραλία αλλά και σε άλλες χώρες μετά την αποφοίτησή της το 1995 όπου και μετακόμισε στη Μελβούρνη για να εργαστεί πάνω στη διαφήμιση.

Η γνωριμία σε μπαρ που εξελίχθηκε σε γάμο 

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000, έγιναν η αφορμή για ένα ρομαντικό παραμύθι, ανάμεσα σε μια κοινή θνητή, τη Μαίρη Ντόναλντσον, και τον -τότε- πρίγκιπα Φρειδερίκο, διάδοχο του θρόνου της Δανίας.

Το λαβ στόρι, ξεκίνησε στο μπαρ Slip Inn του Σίδνεϊ. Η Μαίρη είχε πάει εκεί με τον συγκάτοικό της και μια φίλη της. Ο 32χρονος τότε Φρειδερίκος είχε πάει με τον αδερφό του Ιωακείμ, κι άλλους ευγενείς. Μετά κατέφθασε εκεί και ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ισπανίας και αυτός φαίνεται ότι έβαλε το χεράκι του για να γνωριστούν οι δύο νέοι. Η ίδια η Μαίρη Ντόναλντσον έχει πει, πως τη στιγμή που έκανε χειραψία με το Φρειδερίκο δεν γνώριζε ποιος ήταν!

Εκείνη την εποχή, η Μαίρη εργαζόταν στην κτηματομεσιτική εταιρεία Belle Property ως διευθύντρια πωλήσεων.

Ερωτεύθηκαν κεραυνοβόλα και η σχέση τους άρχισε να χρονολογείται από την πρώτη κιόλας μέρα της γνωριμίας του και παρά την απόσταση ανάμεσα σε Αυστραλία και Δανία. Μάλιστα λέγεται ότι ο Φρειδερίκος ταξίδεψε πολλές φορές κρυφά στην Αυστραλία προκειμένου να συναντιούνται. Το ζευγάρι κατάφερε να κρατήσει τη σχέση του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μέχρι που το εβδομαδιαίο περιοδικό Billed Bladet της Δανίας αποκάλυψε ότι η Μαίρη ήταν η κοπέλα του Φρειδερίκου.

Μέχρι το 2002, η Μαίρη δίδασκε αγγλικά σε διεθνές σχολείο στο Παρίσι. Όταν ήρθε η ώρα να μετακομίσει μόνιμα στη Δανία, άρχισε να εργάζεται για τη Microsoft Business Solutions ως σύμβουλος μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2003, το κοινοβούλιο της Δανίας ανακοίνωσε ότι η βασίλισσα Μαργαρίτα Β’ σκόπευε να δώσει τη συγκατάθεσή της για τον γάμο τους. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Φρέντερικ και η Μαίρη αρραβωνιάστηκαν επίσημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της έκανε πρόταση γάμου με ένα δαχτυλίδι αρραβώνων που περιείχε ένα σμαραγδένιο διαμάντι 1,5 καρατίων και ρουμπίνια.

Το νέο βασιλικό ζεύγος της Δανίας – Πηγή φωτογραφίας Reuters

Ο γάμος τους έγινε στις 14 Μαΐου 2004 στην Εκκλησία της Παναγίας στην Κοπεγχάγη, τον καθεδρικό ναό της πόλης. Ο Φρειδερίκος περιμένοντας την Μαίρη στην εκκλησία ήταν τόσο συγκινημένος που δε δίστασε να δακρύσει δημοσίως.

Οι τότε νεόνυμφοι φιλήθηκαν όχι μια αλλά πολλές φορές μπροστά στους υπηκόους τους που είχαν γεμίσει τους δρόμους της Κοπεγχάγης. Πριν από το γάμο τους, η Μαίρη έλαβε τη δανική υπηκοότητα. Οι δύο αδερφές της Μαίρης, ήταν παράνυφες στον γάμο, ενώ ο μικρότερος αδερφός του Φρειδερίκου, πρίγκιπας Ιωακείμ, ο κουμπάρος τους.

Το νυφικό της ήταν φιλοτεχνημένο από τον Δανό σχεδιαστή Uffe Frank, ενώ το πέπλο της είχε φορεθεί προηγουμένως από την πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Σουηδίας το 1905 και την κόρη της Ίνγκριντ το 1935. Το πέπλο, φτιαγμένο από ιρλανδική δαντέλα, το είχε φορέσει και η πεθερά της στον γάμο της με τον Γάλλο διπλωμάτη, Henri de Laborde de Monpezat, το 1967. Η Μαίρη ήταν το πρώτο και μοναδικό άτομο που δεν γεννήθηκε στη βασιλική οικογένεια και φόρεσε το πέπλο, ενώ η τιάρα της ήταν δώρο της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’.

Την ημέρα του γάμου τους, η Μαίρη έλαβε τον τίτλο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσας της Δανίας.

Το πρώτο τους παιδί, ο πρίγκιπας Κρίστιαν γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2005 στην Κοπεγχάγη και ακολούθησε η πριγκίπισσα Ισαβέλλα στις 21 Απριλίου 2007. Στη συνέχεια, γεννήθηκαν τα δίδυμα πρίγκιπας Βικέντιος και πριγκίπισσα Ζοζεφίνα.

Η βασίλισσα Μαίρη με τον γιο της πρίγκιπα Κρίστιαν – Φωτογραφία από Reuters

Η νέα βασίλισσα της Δανίας έχει συνεργαστεί με πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις και οργανισμούς και είναι βαθιά ευαισθητοποιημένη. Έχει συμμετέχει σε εκστρατείες κατά του εκφοβισμού, της υπεράσπισης των μεταναστών και της έκφρασης της υποστήριξής της για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Τον Σεπτέμβριο του 2007, ίδρυσε τη δική της φιλανθρωπική οργάνωση, The Mary Foundation, η οποία εστιάζει σε πρωτοβουλίες όπως η καταπολέμηση του εκφοβισμού, η υπεράσπιση των επιζώντων της ενδοοικογενειακής βίας και η καταπολέμηση της μοναξιάς.

Η Βαίλισσα Μαίρη είναι σήμερα fashion icon και αγαπητή στον λαό.

Πληροφορίες από Independent

Lifestyle Τελευταίες ειδήσεις